Za povratak potrebna sloboda kretanja
15/06/2013 10:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 898 |
|

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić poslednjeg dana posete Crnoj Gori posetio je kancelariju udruženja „Kosmet“ i Saveza udruženja raseljenih sa Kosova u Crnoj Gori kao i kolektivni centar u Sutomoru. Ministar Jevtić je u kancelariji Saveza razgovarao sa predsednikom ove organizacije Milenkom Jovanovićem o problemima sa kojim se raseljena lica sa Kosova suočavaju u raseljeništvu i mogučnošću za povratak na Kosovo onih koji žele da se dobrovoljno vrate. Takođe na sastanku je bilo reči i o problemima uzurpirane imovine nekolicine porodica iz opštine Peć.
Milenko Jovanović zatražio je od ministra za povratak da učini konkretan doprinos kako bi se omogućila bezbednost, ali i ostali uslovi za kvalitetnu integraciju povratnika, ne samo u Vitomirici, već, kako je naglasio, svuda gde postoji potencijal da se dogodi povrat raseljenika.
-Da bi povratak bio održiv potrebno je omogućiti slobodu kretanja, pristup obrazovanju, zdravstvu i drugim osnovnim
ljudskim i građanskim pravima onima koji žele da se vrate,
a do sada oni koji obavljaju vlast na Kosmetu nisu pokazali
interesovanje za tako nešto - kazao je Jovanović. Jevtić je kazao kako je u radu njegovih prethodnika bilo puno propusta, te da on iskreno želi da u najskorijem roku u praksi pokaže veoma konkretne rezultate kao neko ko je resorno zadužen za povratak raseljenih. On je izrazio očekivanje da će pilot projekat saradnje sa Savezom udruženja raseljenih u Crnoj Gori, koji se tiče povratka u Vitomiricu biti uspešan, u vezi sa čime će već od početka naredne sedmice preduzeti konkretne aktivnosti. 
- Naš Savez će urgentno dostaviti spisak zainteresovanih raseljenika iz Vitomirice koji žele da se vrate u ranije mjesto prebivališta, a Ministarstvo za povratak i međunarodni autoriteti su ti koji će se obavezati da obnove porušene kuće potencijalnih povratnika i stvore druge neophodne uslove za povratak, kazao je član predsedništva Saveza Goran Ćetković. 
Jevtić, njegovi saradnici i čelnici Saveza i "Kosmeta" posetili su i neformalni kolektivni centar "Elektro Vranje" u Sutomoru, u kome živi desetak raseljeničkih porodica, od kojih neke žele da se vrate u Gračanicu i druge krajeve Kosova gde Srbi čine većinsko stanovništvo.
 U razgovoru sa njima Jevtić im je predočio situaciju na Kosovu i ujedno odgovorao na njihova pitanja vezana za proces povratka na Kosovo. Tom prilikom istaknuta je potreba za bržim rešavanjem svih slučajevima u sudovima koji se odnose na njihovu imovinu na Kosovu a koja je trenutno uzurpirana.
 
- Očekujem da ova poseta i razgovor sa raseljenim licima ovde 
u Crnoj Gori rezultira povratkom određenog broja porodica. Ovo pre svega ističem zato što je očigledno da ova lica nisu imali sve informacije kao i mogućnost za njihov povratak na Kosovo. Posebno sam istakao činjenicu da će im na Kosovu sigurno biti bolji uslovi za život videvši da je jedna četvoročlana porodica smeštena u sobi od 10 kvadrata. Nadam se da će sledeći susret sa nekima od njih biti na Kosovu, rekao je ministar Jevtić.
 
Na kraju je dogovoreno da se u što kraćem roku započne sa procesom povratka onih lica koje žele da se vrate na Kosovo.
 
 
 
 

Komentari posetilaca