Zid u Kuršumliji vulkanskog porekla, star 65 miliona godina
28/05/2013 15:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1704 |
|

Ogromni zid, sastavljen od horizontalnih kamenih kolona, koji je nedavno otkriven kod kuršumlijskog sela Rudare, star je 65 miliona godina, a reč je o prirodnom fenomenu vulkanskog porekla, kaže geolog Dušan Mijović. Horizontalne kamene kolone u Kuršumliji su posledica erupcije mega vulkana, pokazala su prva geološka istrazivanja, kazao je Mijović za agenciju Beta. 
Grupa geologa Zavoda za zaštitu prirode Srbije, obavila je juče prva istraživanja na lokalitetu "Brankova kula" na Radan planini, gde je nedavno otkrivena horizontalna kamena kolona u dužini od oko 100 metara i visine oko 10 metara. Mijović je ocenio da je reč o impozantnom otkriću, jedinstvenom u Srbiji. 
Prvi rezultati istraživanja su pokazali da su u pitanju bazaltni blokovi, pravilno poređani jedni na druge, prirodni fenomen vulkanskog porekla. 
- Proces nastanka ovog fenomena je relativno jednostavan, magma koja se utiskuje i izađe na površinu, pod uticajem različite temperature, kristališe se i dobili smo lučenje koje je pentagonalnog, odnosno heksagonalnog preseka i to su u stvari ti bazaltni stubovi, kazao je Mijović. 
Istovremeno, on je kazao da će lokacija, pored razvoja turizma, doprineti i naučnim istraživanjima. 
- To je jedinstvena pojava u Srbiji. Bazaltni stubovi predstavljaju deo geo-nasleđa na osnovu koga možemo dalje da rekonstruišemo kako se razvijala zemljina kora na teritoriji Srbije, kazao je Mijović. 
Geolog je dodao da takvih pojava, kao što je ova u Kuršumliji, bazaltni stubovi gotovo savršenog oblika, malo ima u svetu, a da je najpoznatija u Češkoj, u oblasti Bohemija i da je zaštićena od UNESCO-a. Na tom lokalitetu se pojavljuju isti bazalt.
 
Izvor: Beta 
 
 
 
 

Komentari posetilaca