Ađančić:Do kraja septembra pomoć za poplavljena domaćinstva u Severnoj Mitrovici
04/09/2023 11:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 82 |
|


Medija centar Čaglavica, 04.09.2023. - Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice Katarina Ađančić rekla je u emisiji Slobodno srpski da je zahtev za “oslobađanje” zgrade Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije u Severnoj Mitrovici, gde se nalaze još tri ustanove koje rade u srpskom sistemu, stigao iz Tužilačkog saveta Kosova, odnosno da nije reč samo o rekonstrukciji objekta, kako je ranije saopšteno.

“Službenci su dobili opomenu ili poziv da oslobode objekat. Imamo zahtev Saveta tužilaštva Kosova, da objekat bude ustupljen Tužilačkom savetu na upotrebu, dok je dat rok od dve nedelje službama koje su već unutar zgrade da napuste prostorije i pređu negde drugde”, izjavila je Ađančić.

Preuzimanje zgrade u kojoj se nalazi nekoliko srpskih institucija: Kancelarija za Kosovo i Metohiju, PIO fond i Kosovsko-Mitrovački okrug odloženo je za 8.septembar.

Sedam od 10 opština sa srpskom većinom su članice Asocijacije kosovskih opština

Komentarišući odluku o prijemu Severne Mitrovice u Asocijaciju kosovskih opština, Ađančić kaže da su opštine sa srpskom većinom već godinama deo te organizacije.

“Opština Severna Mitrovica prvenstveno dobija ovim učlanjenjem u Asocijaciju razmenu iskustava ili pomoć u nekim deficitarnim službama ili službenicima, kao što je konkretno primer da smo sada dobili službenika na ispomoć iz opštine Kamenica ili službenika opštine Podujevo za nabavke, sve to dok ne osposobimo naše buduće službenike. To je jedna međuopštinska saradnja ,ništa novo. Kosovo ima 38 opština, 35-ta je Severna Mitrovica”, kaže Ađančić i napominje da su van Asocijacije kosovskih opština za sada samo Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Šta će biti sa Zajednicom srpskih opština ne zavisi od lokalne samouprave nego od razgovora u Briselu, smatra ona.

Priština ubira 10 odsto poreza sa severa Kosova

Kaže da se naplata kosovskog poreza na severu Kosova sprovodi normalno i redovno, što iznosi oko 300 miliona evra godišnje.

“Ukupno 10% od ukupnog budžeta godišnje sever Kosova uplaćuje porez, odnosno 10% od ukupne uplate u budžetu je sa regiona severa, ne samo iz Severne Mitrovice nego i Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića… Znate li vi koliko je velikih biznisa koji legalno rade i pune taj budžet, koji su uvek plaćali poreze i doprinose, plaćaju, osiguravaju radnike i plaćaju njihove poreze i doprinose na platu. Izvoznici, kompanije koje imaju ugovore sa evropskim tržištem”, tvrdi Ađančić koja je u prethodnom periodu radila kao poreski inspektor.

Kada je nova opštinska administracija preuzela vlast, kako kaže, na računu opštine Severna Mitrovica bilo je para. Problem je u tome što predviđena sredstva u iznosu od više od milion i po evra nisu namenski iskorišćena.

“Bilo je para na računu. Budžet za ovu godinu je nažalost vrlo malo iskorišćen, jer smo mi tek krajem maja postali izvršna vlast, a već je sledio jun i rebalans budžeta, tako da su nam propale kapitalne investicije od februara do jula. Milion i po do sada. Postoji zahtev da nam se omogući povraćaj zbog nepostojanja izvršne vlasti kako bismo postigli da odradimo, završimo neke planirane projekte”, kaže Katarina Ađančić.

Do kraja septembra pomoć za poplavljena domaćinstva

Povodom štete od poplava koje su pogodile građane Severne Mitrovice, lokalna samouprava donela je odluku o pomoći oštećenim porodicama. Sredstva nisu mogla da se građanima isplate ranije iz proceduralnih razloga, jer opština do skoro nije imala direktora finansija.

“Na skupštini smo doneli odluku po 2.500 evra za svaku poplavljenu kuću ili domaćinstvo, po 1.000 evra za podrume i po 500 evra za neke radionice ili biznise, kioske, tako da će to u najkraćem roku, pre kraja septembra biti isplaćeno, jer je sada tek moguće”, obećala je zamenica gradonačelnik Severne Mitrovice Katarina Ađančić gostujući u emisiji Slobodno srpski.

 

 


Komentari posetilaca