Agencija za borbu protiv korupcije pokreće slučaj protiv Rakića
18/01/2022 12:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 315 |
|

KoSSev, Koha, 18.01.2022. – Različite izjave dao je aktuelni ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, koji je vršio funkciju potpredsednika u Hotijevoj vladi. Nakon izveštavanja Kohe u vezi sa neprijavljivanjem pozicija i prihoda preduzeća i institucija Srbije, Agencija za borbu protiv korupcije (APK) je pokrenula slučaj u vezi sa lažnim prijavljivanjem imovine Gorana Rakića, prenosi KoSSev pisanje prištinske Kohe.

„Obaveštavamo vas da je u vezi sa visokim funkcionerom povodom kog ste se obratili Agenciji za borbu protiv korupcije, otvoren predmet za razmatranje. Prema Zakonu br. 03/L-159 o APK, za svaku prijavu sumnje na korupciju, Agencija na početku ocenjuje pokretanje predistražnog postupka, gde u slučaju pokretanja ovog postupka preduzima određene mere za pretres, prikuplja, istražuje i analizira relevantnu dokumentaciju i informacije, kao i ispituje okolnosti relevantne za predmet. Sve radnje APK se preduzimaju nakon ispitivanja slučaja i provere navodnih prekršaja. Shodno tome, Agencija ni u kom slučaju ne prejudicira rezultat istrage pre nego što se sve istrage sprovedu u skladu sa zakonima na snazi“, kažu iz APK-a.

Rakić je 2020. godine u Hotijevoj vladi prijavio samo mesto zamenika premijera. U međuvremenu, u Srbiji je, pored toga što se nije izjašnjavao, u formular upisao mesto direktora Javnog preduzeća za čistoću Severne Mitrovice „Standard“, registrovanog samo u Srbiji i asistenta u (Visokoj prim. KoSSev) ekonomskoj školi u Leposaviću.

Vozila kompanije u kojoj je Rakić direktor bila su viđena i u medijima, posebno prošle godine u vreme napetosti u vezi sa registarskim tablicama na Severu, tj. blokade puteva.

Direktorica pokreta "Folj" (FOL), Medžide Demoli , pozdravila je potez APK, ali je rekla da civilno društvo očekuje mnogo više od novog rukovodstva ove agencije, uključujući i veće korišćenje Zakona o zaštiti uzbunjivača.

„Veoma bih volela da službenici APK ne čekaju da ih novinari, civilno društvo, obaveste o takvim stvarima. Trebalo bi da budu malo oprezniji i da znaju da čim dobiju formulare i od samih zvaničnika koji prijave svoju imovinu, jer je Kosovo mala država. Ovoj agenciji je veoma lako da koristi ovaj zakon, da promoviše zakon i da kroz promociju ovog zakona pozove građane i funkcionere koji znaju da se neko nije izjasnio APK i da ih pozove da se prijave ovoj agenciji“, rekla je Demoli.

Rakić nije jedini visoki funkcioner koji je drugačije prijavio svoju imovinu na Kosovu i drugačije u Srbiji. Narodni poslanik Slavko Simić 2019. godine nije prijavio svoja primanja, niti je potvrdio da je na funkciji načelnika mitrovičkog okruga u srpskim institucijama koje deluju na Kosovu. I u vezi sa Simićem je, posle pisanja Kohe, otvoren antikorupcijski slučaj.

Koha od srede kontaktira Vladu Kosova, Ministarstvo za zajednice i povratak, kao i Srpsku listu povodom Rakićevih lažnih izjava, ali nije dobila odgovor ni od koga.

 


Komentari posetilaca