Agencija za privatizaciju ne poštuje prostorni i razvojni plan opštine Ranilug
17/09/2014 11:23|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1092 |
|

 
Ponosni smo, što smo jedna od retkih opština sa srpskom većinom na Kosovu, u kojoj nije došlo do odliva stanovništva i što smo našim građanima probudili nadu da mogu ostati i opstati na Kosovu, rečeno je  na debati o izazovima i dostignućima opštine Ranilug, koja je održana u Medija centru u Čaglavici. Debatu je organizovala produkcija New oppress, uz podršku Kancelarije za zajednice u Vladi Kosova. 
Opština  Ranilug, koja je formirana 05.maja 2010.godine,  funkcioniše u neadekvatnim uslovima, jer je zgrada, čiju izgradnju finansira Evropska Unija i koja je trebalo da da bude završena krajem 2011.godine, još uvek nezavršena.  U novom mandatu, posle novembarskih  lokalnih izbora, u različite projekte u opštini, uloženo je oko 800 000 evra, što nije mnogo, ali za jednu malu opštinu koja ima oko 6 000 stanovnika, relativno je zadovoljavajuće, rekao je gradonačelnik Raniluga, Gradimir Mikić. 
Kao najveći problem u opštini, Mikić ističe nezaposlenst, koju opštinsko rukovodstvo pokušava da ublaži, ali ne nailazi na pomoć i podršku centralnih institucija, koje nedonošenjem zakonskih regulativa, sprečavaju investiture da ulažu u pojedine opštine. Kao jedan od primera, naveo je izgradnju banjsko-rekreativnog centra, za koji je pronađen investitor i koji je već počeo radove na infrastrukturi, ali se već više od dve godine čeka saglasnost Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj i samim tim je blokirana investicija, vredna preko 48 miliona evra i zaposlenje preko 200 ljudi, kaže gradonačelnik Raniluga i zaključuje:
“Umesto da centralne vlasti budu vetar u leđa lokalu, kada pronađe investitore, zapravo se mi nalazimo u jednoj blokadi od strane centralnih vlasti. To je razlog zašto nije realizovan ovaj projekat i ja mislim da bi do sada već krenula i implementacija i možda bi već taj banjsko-rekreativni centar krenuo i sa radom, da nismo imali blokadu od strane centralnih vlasti.”
Po rečima gradonačelnika Raniluga, drugi veliki problem u njihovom radu jeste odnos Agencije za privatizaciju Kosova prema poljoprivrednom zemljištu i loše započet proces decantralizacije, tj.  preimenovanje društvenog zemljišta u državno, umesto u opštinsko i zadržavanje društvenog zemljišta pod ingerencijom Agencije za privatizaciju. 
“E, tek tu nastaju naši problemi. Agencija za privatizaciju, bez konsultacija, bez praćenja, bez obaziranja na opštinski prostorni i razvojni plan, na odluke Skupštine opštine, da li je Skupština opština nešto proglasila zemljištem od opšteg interesa ili nije, da li je nešto od strateškog značaja za tu opštinu, za razvoj, za prosperitet i opstanak  te opštine, bukvalno ih ništa ne interesuje. Ne konsultujući nas, ne zarezujući nas, bukvalno, rade šta žele.  Slobodno mogu da kažem, rade šta hoće i zadiru upravo u ono što je planirano i prostornim i razvojnim planom opštine i strategijom razvoja i zadiru u one površine , koje je SO prograsila zemljištom od opšteg interesa za tu opštinu”, kaže Mikić i dodaje da je zbog toga opština Ranilug uvela takozvano “pravo preče kupovine” i time zaustavila proces pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, a takođe je odbila da zavede u katastar 33 hektara zemlje, koju je Agencija za privatizaciju, po njihovom mišljenju, protivzakonito prodala. 
Iako budžet opštine Ranilug nije dovoljan i ne odgovara u potpunosti broju stanovnika, njegovo trošenje je racionalno i od osnivanja opštine, svaka  fiskalna godina je završena bez finansijskih obaveza, rekao je Džavit Krasnići, direktor za budžet i finansije. Krasnići je  istakao da opština Ranilug svake godine, ima najviše ocene od strane spoljnog revizora, koji kontroliše finansijsko poslovanje opština:
“ Ja bih se više pozvao na spoljnu reviziju, koja se vrši svake godine. Ocena našeg rada je bez primedbe od strane revizora i preporučio bih da vi, posebno novinari, uđete na web stranicu spoljnog revizora. Izveštaji revizora su javni i mogu da potvrde ove podatke, koje smo izneli, ali i rad i angažovanje naše opštine. Od 2010.godine, svake godine smo imali spoljnu reviziju, koja je imala manje primedbe, što je retko u odnosu na druge opštine. Reviziju za 2013.godinu smo imali i to smo završili, imamo vrlo male primedbe od strane revizora, što znači da smo imali jednu dobru ocenu revizora i da je opština radila na osnovu zakona koji su na snazi i  da nema zloupotrebi budžeta. Znači, budžet je trošen na valjan način”.
Direktor administracije opštine Ranilug, Miloš Tomić,  naglašava da administracija radi po zakonu, da su svi konkursi za zapošljavanje bili javni, ugovori uredno zavedeni i arhivirani, pri raspisivanju tendera se poštuje zakonska procedura, kao i prilikom otvaranja tenderske dokumentacije, a u cilju racionalnog trošenja budžeta, strogo se kontroliše korišćenje službenih automobila.
“ Što se skupštine tiče, izgradili smo jednu funkcionalnu skupštinu nakon poslednjih izbora, skupština je na vreme konstituisala sve neophodne odbore, sve sednice se na vreme zakazuju, delegati dobijaju materijal za skupštinu na vreme, a sve odluke, pravilnike i uredbe, na vreme objavljujemo na web stranici, na srpskom i albanskom jeziku. Važan element, jeste, da svi akti koji su usvojeni od strane skupštine, a koji su podvrgnuti kontroli od strane Ministarstva lokalne samouprave, jesu u skladu sa zakonom i nije bilo nikakvih propusta u procesu donošenja ovih akata. Ovo jeste važan element iz tog razloga, što je ministarstvo u svom izveštaju, kada je u pitanju funkcionalnost opština, visoko rangiralo opštinu Ranilug”, kaže Tomić.
Kako kažu predstavnici opštine Ranilug, u opštini  nema međuetničkih incidenata, a od 60 radnika opštine, 8 radnika su pripadnici albanske zajednice, što je pozitivna diskriminacija, jer na teritoriji opštine, 99% stanovništva čine Srbi. 
 

Komentari posetilaca