Ahmeti: Dijalog sa Srbijom prioritet buduće Vlade Kosova
27/08/2019 13:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 533 |
|

RTK2, Radio Kosovo 2, 27.08.2019. - Lider Socijaldemokratske partije i predsednik opštine Priština, Špend Ahmeti smatra da će predstojeći prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu biti najneizvesniji, ali ocenjuje da su oni bili neophodni.

“Koalicija koja je bila na vlasti nije bila dobra za Kosovo, kada je otišla Srska lista nisu imali glasove za obične odluke”, kaže Ahmeti, čija je partija već sklopila predizbornu koaliciju sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Ahmeti u intervjuu za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, ocenjuje da će prioritet buduće Vlade Kosova biti dijalog sa Srbijom.

“Međunarodna zajednica očekuje da buduća Vlada pronađe rešenje u dijalogu sa Srbijom, tako da ja mislim da će se formirati jedna veća koalicija. Ne možemo da uđemo u te razgovore sa 61. poslanikom u Skupštini. Zato nam je potrebna veća koalicija kako bi smo imali legitimnost u dijalogu sa Srbijom”, smatra lider Socijaldemokratske partije.

Ukoliko dođe na vlast, Ahmeti neće ukinuti takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbje, osim ukoliko zvanični Beograd ne promeni negativnu politiku prema Kosovu.

“Treba da razgovaramo o tome. Ja ne znam zašto Srbija uslovljava dijalog. Mogu da kažu ne slažemo se sa taksom hajde da sednemo i razgovaramo o tome”, smatra Ahmeti.

On napominje da ne podržava ni ideju o korekciji granice ili razmeni teritorija, jer kako kaže, Kosovo je već proglasilo nezavisnot i ima svoje granice.

“Vi nama date nešto, pa mi vama damo nešto. Nije ovo neka kupoprodaja, u pitanju su ljudi. Hajde da razgovaramo o standardu, o pravima Srba na Kosovu i Albanaca u Srbiji”, kaže Ahmeti u intervjuu za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku.

Ahmeti smatra da se pitanje korekcije granica treba zatvoriti, jer je za njega neprihvatljiva podela po etničkoj liniji.

“Ja ne mogu da shvatim da Srbi i Albanci ne mogu da žive zajedno... Mi tražimo normlane odnose i da se zatvori tema oko granica jer bi to otvorilo nove probleme. Posebno bi to bio problem za Srbe južno od Ibra”, smatra Špend Ahmeti.

 

 


Komentari posetilaca