Ahmeti: Ne uskraćujemo pravo glasa, sprečavamo destabilizaciju zemlje i regiona
14/01/2022 13:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 274 |
|

RTV KIM, Kosova Press, 14.01.2022. - Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Krešnik Ahmeti reagovao je nakon zahteva međunarodne zajednice da se Srbima na Kosovu omogući glasanje na srpskom referendumu o ustavnim promenama.

Ahmeti je rekao da se nikome ne uskraćuje pravo glasa, ali se to pravo ne može ostvariti narušavanjem suvereniteta druge zemlje, uz podsećanje na dve mogućnosti koje imaju Srbi koji žele da učestvuju na referendumu.

„Nijednom građaninu Srbije u Republici Kosovo ne uskraćuje se pravo glasa. Ali, ovo pravo se ne može manifestovati narušavanjem suvereniteta zemlje. Iako za ove građane postoje dve lake mogućnosti glasanja, poštom i preko Kancelarije za vezu Srbije u Republici Kosovo, svaki dodatni zahtev Srbije samo je izgovor za eventualnu destabilizaciju zemlje i regiona", naveo je Ahmeti.

On je dodao da je Kosovo kao ravnopravno sa svojim susedima u regionu, pa treba sagledati njihovu praksu u odnosu na srpsku manjinu i ovaj proces glasanja, ali i prakse zemalja članica EU u kojima ima srpske manjine.

„Priznavanje nečijeg prava ne treba da se vrši na račun tuđeg prava. Stoga se ovi nerazumni zahtevi Srbije ne mogu legitimisati dosadašnjom praksom kojom je narušen suverenitet zemlje. Srbija ovim zahtevima ima za cilj samo da legitimiše eventualnu destabilizaciju severa Kosovo i regiona“, zaključio je on.

Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, SAD i Evropska unija zatražile su od Vlade Kosova da dozvoli održavanje srpskog referenduma na Kosovu uz posredovanje OEBS-a.

 


Komentari posetilaca