Ajeti: Gradonačelnica Gračanice ima sluha za probleme Albanaca u ovoj opštini
16/05/2022 09:03|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 345 |
|


Medija centar Čaglavica, 16.05.2022. - Potpredsednik Opštine Gračanica za zajednice Ljeutrim Ajeti rekao je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa”  da se problemi  Albanaca koji žive na teritoriji opštine Gračanica, ne razlikuju mnogo u odnosu na ostale zajednice, koje žive u ovoj većinski srpskoj opštini.

 “Jedan od glavnih problema sa kojim se Albanci suočavaju u Opštini Gračanica  jeste nezaposlenost i to nije problem samo u našoj opštini nego je to problem širom Kosova. Ostali problemi su lakše rešivi, odnosno možemo ih lakše tretirati. Mislim da je opština voljna da ostale probleme poput infrastrukture ili drugih reši i to će se rešiti kroz ovaj mandat”, kazao je Ajeti.

Ajeti je istakao da ima dobru saradnju sa predstavnicima Opštine Gračanica i naveo da  “gradonačelnica Ljiljana Šubarić i kompletno rukovodstvo opštine,  imaju sluha za probleme i potrebe Albanaca u ovoj lokalnoj samoupravi”.  

“Gradonačelnica ( Ljiljana Šubarić )  je bila u Kišnici, uoči Nove Godine. Ona je tamo donela poklone. Kada se izbliza obilaze zajednice, onda se sazna i više i bolje sa čime se suočavaju”, kazao je Ajeti.

Komentarišući odnos centralnih vlasti prema opštini Gračanica Ajeti je naveo da bi ti odnosi u budućnosti trebali biti bolji i kazao da veruje da će i premijer Kosova Aljbin Kurti uskoro posetiti Opštinu Gračanica.

“Ja sam za to da se ne gledaju etnička pripadnost ili politička uverenja. Ta relacija između opštine i ministarstava uvek treba da bude u korist građana, jer pre svega dobijaju sami građani, a i opština i to je vrlo bitno. Verujem da će se ubrzo i premijer, u predstojećim danima ili možda mesecima više interesovati o našoj opštini. On je zainteresovan i interesovao se za opštinu, jer to je opština gde žive građani i svi su građani za premijera ravnopravni”, kazao je Ajeti.

Govoreći o međuetničkim odnosima u opštini Gračanica, Ajeti je naveo da su,  izuzev  “nekih manjih incidenata koji su se dešavali u Kišnici”, međuetnički odnosi i saradnja na zavidnom nivou. Međutim  Rajko Jovanović iz nevladine organizacije Komunikacija za razvoj društva smatra da mladi Srbi i Albanci u ovoj opštini ne poznaju dovoljno kulturu, niti probleme jedni drugih.  

“Ja sam razgovarao i sa omladinom iz srpske i sa mladima iz albanske zajednice oni praktično nemaju ideju koji su problemi omladine srpske ili albanske zajednice. Mislim  da su to dve različite realnosti i života na Kosovu i očigledno je da ne postoji dobra komunikacija između dve zajednice”, naveo jeJovanović.  

Na nedostatak volje za saradnjom i bližim kontaktima, najviše kako je kazao Jovanović utiče  “zapaljiva retorika srpskih i albanskih političara”.

“Ako imate zapaljivu retoriku iz Prištine, zapaljivu retoriku iz Srbije, a mediji vole, da se tako izrazim “krv” i onda bukvalno svađaju naord, pravi se neki konflikt u tom političkom prostoru koje se preliva na građanstvo”, rekao je Rajko Jovanović.  

Nevladina organizacija Komunikacija za razvoj društva, koja  ove godine obeležava 20 godina postojanja za sve ovo vreme bila je kako kaže Jovanović “rasadnik talenata”.  

 “Generalno ljudi koji dođu u CSD uvek naprave neku slobodno mogu da kažem i značajniju karijeru, pa smo tako “izrodili” i dosta političara i gradonačlenika i bukvalno smo i odskočna daska za neki dalji napredak”, kazao je Jovanović. 

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju (EED). Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže – TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.

 

 


Komentari posetilaca