,,Alarmantan nivo zagađenosti vazduha širom Zapadnog Balkana'
05/06/2019 09:42|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 630 |
|

RTK2, Beta, N1, 05.06.2019. - Stanovništvo u svim većim gradovima širom Zapadnog Balkana suočeno je sa alarmantnim nivoom zagađenosti vazduha koja smanjuje njihov životni vek, a velikim delom je to zbog toga što je ta oblast i dalje jako zavisna od uglja za proizvodnju struje, saopštile su Ujedinjene nacije u novom izveštaju.

Izveštaju UN programa za životnu sredinu (UNEP) pripremljen je u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i institucijama za upravljanje kvalitetom vazduha u Albaniji, Bosni, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Izveštaj je zasnovan na podacima sakupljenim za minimum 274 dana godišnje.

„Stanovništvo u toj oblasti izloženo je nekim od najviših koncentracija vazdušnog zagađenja u Evropi, do pet puta višeg od normi određenih na nacionalnom nivou i u EU“, navodi se u izveštaju.

Izveštaj navodi da je nedostatak pristupa savremenim izvorima obnovljive energije u regionu glavni uzrok zagađenja vazduha. Petnaest aktivnih elektrana na ugalj, od kojih su neke zastarele, u pet zapadnobalkanskih zemalja ispuštaju znatne količine sumpor dioksida, azotnog oksida, prašine ili sitnih čestitca u vazduh, piše u izveštaju.

Takođe, čak 88 odsto od 7,3 miliona zgrada u tom regionu koriste decentralizovane sisteme grejanja koji neefikasno koriste energiju. Izveštaj navodi da je u 18 analiziranih gradova zagađenje vazduha uzrok znatnog broja prevremenih smrti.

„Zagađenje vazduha u gradovima Zapadnog Balkana izaziva između 15 odsto i 19 odsto ukupnog broja smrtnih slučajeva i smanjuje životni vek za između 1,1 i 1,3 godine“, navodi se u izveštaju.

U posmatranim balkanskim gradovima dnevna ograničenja izloženosti česticama čađi ili druge materije ili PM10, prekoračena su između 120 i 180 dana godišnje. To je mnogo više od dozvoljenog prema nacionalnim i EU normama, koje broj takvih dana ograničavaju na 35.

 


Komentari posetilaca