Aliju: Administrativno uputstvo stupa na snagu, počinje naplata plastičnih kesa
31/10/2023 14:44|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 182 |
|

Ekonomiaonline, Kim, 31.10.2023. - Jednokratne plastične kese koje su se širom sveta koristile za kupovinu, decenijama su besplatno davane kupcima od strane prodavnica prilikom kupovine robe na Kosovu. Uskoro počinje napalata kesa, najavljuje ministar za zaštitu životne sredine Kosova.

Na Kosovu upozoravaju na probleme povezane sa upotrebom plastičnih kesa. Njihova proizvodnja i upotreba uključuju korišćenje neobnovljivih resursa, kao što su sirova nafta, gas i ugalj, a postoje i poteškoće tokom odlaganja i uticaje na životnu sredinu.

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Kosova Ljiburn Aliju posetio je nekoliko lokalnih pijaca i marketa na Kosovu te obavestio trgovce o stupanju na snagu Administrativnog uputstva o plastičnim kesama, preneli su albanski mediji.

U nekim od većih supermarketa nedavno je počelo naplaćivanje plastičnih kesa.

Aljiju je obavestio da će nakon ove kampanje, inspekcija angažovana na ovom problemu.

„Naše je da prvo vodimo kampanju, jer razumemo da previranja imaju svoje posledice i ne želimo da se nanese šteta preduzećima. Ali svima, i proizvođačima, i prodavcima i građanima, treba da bude jasno da je reč o nepovratnoj tranziciji. Cele nedelje će biti terenskih poseta“, rekao je Aliju.

Naglasio je da su obišli i pet domaćih proizvođača kesa gde su, prema njegovim rečima, mogući uslovi za sprovođenje ove smernice.

„Juče smo posetili proizvođače na pet različitih lokacija. Bili smo u Prištini, Glogovcu, Peći, Gnjilanu i Đakovici. Videli smo pet proizvođača torbi. Od kojih su dve manje koje ne uspevaju da proizvedu onu preko 50 mikrona, ali proizvode ovu tanku kesu i onu od 25 do 50. A ostale tri proizvode sve, dodao je on.

Naveo je da kada su se uverili da proizvođači mogu da prave torbe ispravno, onda administrativno uputstvo može stupiti na snagu.

Vlade širom sveta preduzele su mere za zabranu prodaje kesa, kako kroz naplaćivanje istih, tako i kroz uvođenje poreza za prodavnice koje ih prodaju.


Komentari posetilaca