Ambasador Rode: Kultura sećanja na pogrešan način
07/02/2022 15:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 268 |
|

RTV KIM, 07.02.2022. - Veoma sam zabrinut zbog planova za renoviranje kuće Džafera Deve, poznatog nacističkog saradnika/protagoniste zloglasne SS Skenderbeg divizije, naveo je na Tviteru ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode.

"Nema pranja i beljenja istorije! Nemojte iskrivljavati istinu o Holokaustu ili ratnim zločinima koje su počinili nacisti i lokalni saradnici", poručio je ambasador Rode na ovoj društvenoj mreži.

"Kultura sećanja i očuvanje kulturnog nasleđa moraju se shvatiti kao prilike za suočavanje sa prošlošću na otvoren, istinit način. Nemačka ambasada je spremna da podrži svaki razuman pristup kulturi sećanja na Kosovu", zaključio je on.

Podsetimo, Evropska unija i UNDP, zajedno sa kosovskim Ministarstvom kulture, omladine i sporta, počeli su restauraciju kuće Džafera Deve u Južnoj Mitroviici, a objasnili su da je cilj da taj projekat "doprinese stabilnosti i miru“.

Po obnovi, kako su predvideli, kuća treba da služi za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe.

 

 

 


Komentari posetilaca