Ambasadori Francuske i Nemačke na Kosovu očekuju da Priština formira ZSO
31/03/2023 19:05|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 258 |
|

Medija centar Čaglavica, 31.03.2023. - Ambasadori Francuske i Nemačke na Kosovu Olivije Gero i Jorn Rode očekuju od Vlade Kosova da u najkraćem roku započne proces formiranja Zajednice srpskih opština. Oni su na debati na temu „Evropski predlog o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije” koju je organizovao Medija centar u Čaglavici rekli i da će Beograd i Priština ukoliko ne budu ispoštovali obaveze, koje su dogovorene na sastanku održanom u Ohridu 18. marta snositi posledice, koje se pre svega kako su istakli odnose na zatvaranje puta ka Evropskoj uniji i za Kosovo i za Srbiju.  

Ambasador Francuske na Kosovu Olivije Gero rekao je da očekuje od kosovske Vlade  da krene sa pregovorima o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, kao što stoji u dokumentima. Gero je dodao i da će obe strane ukoliko ne ispoštuju obaveze koje su preuzele na sastanku koji je održan u Ohridu 18. marta, snositi posledice.

„Oba sporazuma, i sporazum od 27. februara kao i sprazum u Ohridu 18. marta su glavni korak i veliko dostignuće i lideri su bili uspešni. Uprkos činjenici da nije potpisan, mi smatramo da je sporazum obavezujući i za Kosovo i za Srbiju i očekujemo da ih dve zemlje sprovode. Biće posledica ako se ne sprovedu i ne ispuni definisana dinamika. Pokušaćemo da im kažemo koje su posledice. Rekao bih i da očekujemo da Vlada Republike Kosova pokrene pregovore o Zajednici srpskih opština kao što stoji u dokumentima koji su dogovoreni“, rekao je Gero.

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode takođe je rekao da Vlada Kosova mora da ispuni svoje obaveze kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština.

“Imamo sporazum, sada imamo i političku volju oba aktera da se to sporovede u delo. Obaveza sa kosovske strane je Zajednica opština sa srpkom većinom koja se mora sprovesti i to je dugoročna obaveza Kosova. S druge strane moramo da priznamo simbole. Nema više protivljenja kada je reč o Kosovu da se pridruži međunarodnim organizacijama. Znači potrebnam nam je politička volja da sve to sprovedemo u delo i nadamo se da će sastanak sledeće nedelje postavti scenu za sve to“, rekao je Rode.

Menadžerka Nove društvene inicijative Milica Rakić Andrić smatra da poruke koje međunarodna zajednica šalje nakon sastanaka i dogvora u Ohridu signaliziraju da, kako je kazala, posrednici i nisu baš sigurni da će se sporazum brzo i lako primeniti. Prema njenom mišljenju „nije bilo pametno proglasiti aneks o implementaciji sporazuma iz Ohrida u potpunosti dogovorenim“.

„Mislim da bi bio mnogo bolji neki sredni put gde bi se reklo da je u Ohridu  10% aneksa dogovoreno, da su se strane dogovorile takođe da šta god bude krajnji ishod pregovora uđe u pregovarački okvir Srbije i paralelan proces koji postoji na Kosovu i kažu nastavljamo da pregovaramo dok se malo bliže ne definiše taj implementacioni aneks, jer se plašim da su pregovarači sada malo oslobođeni pritiska i da će nastupati tako što će reći pa nemojte nas sada pritiskati imamo ovaj aneks, hajde da nam date malo prostora da pripremimo naše javnosti za sprovođenje sporazuma“, rekla je Rakić Andrić.

Direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike Ljuljzim Peci naveo je da nije optimista kad je primena ohridskog dogovara na terenu u pitanju, zbog toga što, kako je kazao Vučić i Kurti imaju suprotne ciljeve i „počeli su sa sprovođenjem dogovora ne u dobroj volji nego u lošoj nameni“.

„„Proces se može odraziti i na podizanje etničkih tenzija na Kosovu, jer albanski i srpski narod na Kosovu imaju svoja očekivanja od ovog dijaloga i sporazuma. I ukoliko ova očekivanja ne budu imala zajednički imenitelj za zajedički život u ovoj zemlji i mirno života u ovoj zemlji, onda mislim da umesto napretka postoji mogućnost da se vrati kao bumerang i prouzrokuje čak i sukobe zbog neodgovarajućeg upavljanja očekivanjima“, rekao je Ljuljzim Peci.

Na debati je bilo reči i predstojećim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, ambasadori Francuske i Nemačke rekli su da neučestvovanjem, Srpska lista najviše štete nanosi srpskoj zajednici.

“Odluka Srpske liste da ne učestvuje na izborima je žalosna i to je nešto iz čega će obični građani izgubiti. Izbori su temelj demokratije i jedini i najbolji način kako bi mogli da dokažete svoju reprezentativnost. Mislim da bi bilo lepo da su zauzeli drugačiji stav. Možemo ih samo ohrabriti da razmotre još jednom taj njihov stav”, rekao je Geto.

„Ako ne učestvujete na izborima ne možete uticati na odluke i nemojte se žaliti. Jednom su odloženi, ovo je druga prilika“, rekao je Rode.

Debatu na temu „Evropski predlog o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije” organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku UNMIK-a. 

 

 


Komentari posetilaca