Američka administracija zabrinuta zbog pojačanih tenzija na severu Kosova
29/06/2023 11:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 145 |
|

Kim, Tanjug, RTV, 29.06.2023. - Američka administracija deli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih napetosti na severu Kosova, saopštila je Bela kuća.

„Američki zvaničnici u Vladi, uključujući Belu kuću i Stejt department blisko sarađuju sa partnerima iz Evropske unije kako bi pronašli diplomatsko rešenje za nedavne događaje. Od lidera Kosova i Srbije zatražili su deskalaciju, kao i da se ponovo usredsrede na primenu sporazuma o normalizaciji koji su potpisani tokom godine“, navodi se u odgovoru Bele kuće na pitanje Glasa Amerike, povodom pisma američkih senatora upućenog predsedniku Džou Bajdenu.

Iz Bele kuće dodaju da su jasno ukazali da će normalizacija odnosa, učešće u demokratskim procesima i poštovanje vladavine prava doprineti stabilnosti i bezbednosti na severu Kosova. Grupa američkih senatora je prethodno u pismu Bajdenu izrazila zabrinutost zbog pogoršanja situacije na severu, ističući da Priština nije odgovorila na napore SAD da deeskaliraju situaciju, zbog čega će, kako je navedeno, Kongres razmotriti dosadašnju podršku Prištini i Beogradu.

Oni su pozvali američkog predsednika da izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala trenutna kriza i nastavio napredak u primeni Ohridskog sporazuma, dodavši da podržavaju predlog EU koji uključuje „povlačenje preostalih gradonačelnika iz opštinskih zgrada na severu Kosova, obustavu policijskih operacija u blizini opštinskih zgrada, raspisivanje novih opštinskih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o sprovođenju Ohridskog sporazuma, uključujući i Asocijaciju opština sa srpskom većinom na severu Kosova“.

Senatori su istakli da su „zaprepašćeni“ nedavnim akcijama koje su preduzele vlade u Beogradu i Prištini, donošenjem provokativnih odluka koje prete da potkopaju izglede za unapređenje bilateralnih odnosa i normalizaciju situacije.

„Ovo uključuje nedavna hapšenja trojice službenika kosovske policije od strane srpskih vlasti 14. juna. Odbijanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim opštinskim izborima i akcije kosovske vlade u nasilnom pristupu opštinskim zgradama, rezultiralo je dramatičnom eskalacijom tenzija i nasiljem koje ugrožava krhki mir u regionu“, navodi se u pismu u koje je Tanjug imao uvid.

Senatori su pozvali Bajdena da „da odloži prodaju vojne opreme’’ i da nastavi bezbednosnu saradnju sa Beogradom i Prištinom, kao i da dostavi izveštaj Senatu koji potvrđuje ’’da obe vlade primenjuju uzdržanost kako bi izbegle bilo kakve radnje koje podrivaju bezbednost američkih snaga koje učestvuju u KFOR-u“.

 

 


Komentari posetilaca