Američka senatorka: Odgovorni za događaje u Banjskoj moraju da odgovaraju
13/10/2023 16:03|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 106 |
|

Medija centar Čaglavica, 13.10.2023. - Američki senatori Džin Šahin i Piter Velč koji borave na Kosovu sastali su se danas sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem. Nakon sastanka održana je konferencija za medije na kojoj je senatorka Džin Šahin rekla da odgovorni za napad u Banjskoj moraju da odgovaraju. Ona je izrazila i nadu da će Srbija sarađivati na tom planu.  

„Znamo da je događaj uznemirujući za sve građane, cenim povećan broj vojnika KFOR-a. Smatramo da je veoma važno da odgovorni za događaj 24. septembra odgovaraju, nadam se da će Srbija da sarađuje po tom pitanju“, rekla je Šahin.

Šahin smatra da se do rešenja za dugoročni mir na Kosovu može doći uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

„Narod Kosova dobro razume zašto sukobi i nasilje nisu rešenja za naše razlike i važno je da svi učinimo sve što možemo za mirno rešenje u ovom region, da ne dođe do širenja nasilja i sukoba. Dakle, mi smo ovde da podržimo Kosovo, državu koju Sjedinjene Američke Države ponosno podržavaju godinama“, rekla je Šahin.  

Zahvalivši se gostima iz Sjedinjenih Američkih Država-a na njihovom “interesovanju i posvećenosti da pomognu Kosovu u izgradnji dugoročne bezbednosti i stabilnosti” predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da Srbija treba da snosi odgovornost kako bi se sprečile akcije slične onoj od 24. septembra u Banjskoj. 

„Kosovo je pokazalo ozbiljnost, u Srbiji ne samo da se ne ograđuju, već ima domaćih ljudi koji im daju podršku. Najbolji način je da se Srbija smatra odgovornom i da se teroristi predaju Kosovu. Kosovo je posvećeno radu sa saveznicima SAD i svim ostalima. Tražićemo pravdu za narednika Afrima Bujnaka i čin agresije Srbije“, kazala je Osmani.

Nakon sastanka sa predsednicom Kosova američki senatori sastali su se i sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Kurti se najpre zahvalio američkim senatorima jer su, kako je rekao, došli na Kosovo kako bi izrazili solidarnost nakon terorističkog napada 24. septembra te dodao da je senatore obavestio da dijalog ne može da bude nastavljen kao do sada.   

„Na početku dijaloga o normalizaciji treba da budu uzeti u obzir agresivni napadi Srbije, njihova težnja za anektiranjem Kosova. Trebalo bi preduzeti brojne korake kada dijalog bude imao još jednu šansu. Veoma je važno da imamo balansiran pristup, uključujući kažnjavanje neispunjenja svakog osnovnog načela sporazuma postignutog u februaru u Briselu i aneksa u Orhidu od 18. marta ove godine“, rekao je Kurti.

Američki senatori će nakon Kosova posetiti Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.


Komentari posetilaca