Američki general Or ipak doputovao u Prištinu
07/05/2019 09:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 612 |
|

RTV KIM, 07.05.2019. - Američki general-major Timoti Or, komandant Nacionalne garde Ajove, čija poseta Prištini je u februaru bila otkazana zbog nezadovoljstva SAD uvođenjem 100 odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH, doputovao je na Kosovo.

General-major Timoti Or sastao se sa zamenikom ministra odbrane Burimom Ramadanijem i komandantom KBS-a general-potpukovnikom Rahmanom Ramom.

U saopštenju koje prenosi prištinska Gazeta Expres, general-major Or je u Prištini sa Ramom i Ramadanijem razgovarao o, kako se navodi, "dostignućima Kosova u uspostavljanju Ministarstva odbrane i vojnom mandatu KBS, kao i o planovima Ministarstva odbrane za naredni period u razvoju i modernizaciji KBS".

Dodaje se da je general-major Or informisan o "sveukupnom razvoju situacije na Kosovu, o spremnosti Kosova da donese bezbednosne doprinose širom sveta zajedno sa američkim i NATO trupama".

U saopštenju se navodi da je "Kosovo u potpunosti posvećeno produbljivanju sveprisutnih odnosa sa SAD u svim oblastima, uzimajući u obzir primer odnosa sa odbranom".

Poseta general-majora Ora bila je najavljena za februar ove godine, ali je otkazana zbog, kako je tada saopšteno u Prištini, dobijanja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da suspenduje takse na srpske i proizvode iz BiH.

O razlogu otkazivanja posete generala Ora, komandanta KBS Rahmana Ramu su, kako je tada prenela Koha, obavestili zvaničnici američke ambasade u Prištini.

Do otkazivanja Orove posete je doslo nakon rezultata "izražavanja nezadovoljstva odlukom koju je donela Vlada Kosova", o uvođenju sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije.

Prištinske institucije su tada upozorene da će, ako kosovska vlada ne razmisli o svojoj odluci, obuke, edukacije i viojne posete biti poništene.

 

 


Komentari posetilaca