Analitičari: Izjava Osmanijeve o mogućoj invaziji Srbije nepotrebna
25/02/2022 16:42|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 211 |
|

RTV KIM, 25.02.2022. - Nakon ruske invazije na Ukrajinu, kosovska predsednica iznela je tvrdnje o mogućem napadu Srbije na Kosovo. Ona je istakla da će KBS i NATO reagovati u slučaju srpske invazije, kao i da postoje operativni planovi za delovanje u toj situaciji. Međutim, u ranijim izjavama predstavnici vlasti u Srbiji stalno ističu da je država trajno opredeljena za mir. 

Politikolog Ljubomir Stanojković u izjavi za RTV Kim kaže da je ovakva izjava kosovske predsednice neutemeljena.

“Ja taj njen stav vidim samo kao razmisljanje kosovske političke elite u ovom trenutku, i kako gleda na situaciju invazija ruskih snaga na Ukrajinu, a ne da zaista postoji strah da može nešto krucijalno i opasno da se desi, odnosno da preti opasnost upada vojske Srbije na Kosovo“, kazao je Stojković.

On smatra da nema razloga za neku pojačanu tenziju i retoriku u smislu. On ističe da Vojska Srbije i Kfor imaju jako izraženu i pozitivnu međusobnu komunikaciju, tako da je ne postoji takav bezbednosni rizik i razloga za bojazan.

“Što bi sada, u ovom momentu Srbija imala neke takve ambicije da napada, ako dobro zna da su snage Kfora pristupne na Kosovu? Ako bi izvršili napad, koja god jačina da je u pitanju, automatski zna da se suočava sa vojskom Kfora, odnosno sa snagama NATO-a“, rekao je Stojković.

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da Srbija neće napasti Kosovo i da je Vjosa Osmani to rekla, „samo da bi nešto rekla“.

“Naravno zna se da je NATO odgovoran za bezbednost na Kosovu, ima svoje trupe ovde koje bi reagovale. Ako ne bi reagovao onda slobodno neko može da ide da okupira Vašington ili bilo koje mesto gde su njihove trupe“, kazao je on.

Spahiju je zaključio da je izjava predsednice sasvim nepotrebna.

Politički analitičar Beljuj Bećaj deli mišljenje predhodna dva sagovornika i potpuno isključuje mogućnost bilo kakvog napada Srbije na Kosovo.

“Mislim da, dokle god je KFOR na Kosovu, a biće tu dok Kosovo ne bude u NATO, ne verujem da će se usuditi bilo ko da ga napada. Iz razloga što je to mehanizam međunarodne sigurnosti“, kazao je Bećaj za RTV Kim.

Bilo koja izjava, smatra on, koja dolazi u tom kontekstu od funkcionera Kosova, makar to bila i predsednica, najbolje je da prati događaje i da se solidariše sa postupcima SAD-a i „da se previše ne upetlja u međunarodne okolnosti koje apsolutno ne zavise od nas“.
“Za nas je najvažnije pitanje unutrašnjeg mehanizma odbrane. To je pitanje koje treba da se podrazumeva kao jedan redovni zadatak“, naglasio je Beljuj Bećaj.

Trenutno je na Kosovu bezbednosna situacija stabilna. Juče se oglasio portparol KFOR-a Danijele Riđo koji je kazao da “Kosovo ne treba da brine, jer je jer NATO ostaje posvećen stabilnosti regiona, bez obzira na situaciju u Ukrajini”.

 

 


Komentari posetilaca