Analitičari: Kako će novi vrh EU rešavati pitanje Kosova?
20/06/2019 09:30|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 592 |
|


Glas Amerike, 20.06.2019. - Viši saradnik berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber veruje da će posle uspostavljanja novog rukovodstva Evropska unija vratiti dijalog Beograda i Prištine u okvir u kojem neće biti reči o menjanju granica. S druge strane, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da ideja o razgraničenju i menjanju granica nije nestala, ali da ne postoje šanse da ona uspe.

Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politku demokratizacije veruje da se definitivno odustalo od ideja koje se odnose na razgraničenje ili neku vrstu podele Kosova. Prema njegovim rečima, Evropska unija će se u narednom periodu vratiti onim principima, koji su uspostavljeni kada su razgovori i počeli, a koji podrazumevaju da nema promene granica, na šta su 2011. godine, kada je dijalog počeo, pristali Beograd i Priština.

“Po meni je najbitnije da se vraća jedan takav okvir i ono što ja vidim iza kulisa jeste da proces od strane EU ide u tom smeru, da se vraća neki okvir i princip za resetovanje i ponovo startovanje pregovora. Ako to bude taj okvir mislim da će to biti odgovor na pitanje da li smo videli definitivan krah o podeli i razmeni teritorija i zamagljivanju tih ideja, kao sto je korekcija granica i slično”, kazao je Veber za Glas Amerike.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da ideja o razgraničenju nije nestala, i ona - kako kaže Janjić - ima mnogo zagovornika. Međutim, ističe Janjić, "drugo je pitanje da li će ona da uspe".

“Nema šanse da uspe, a ima šanse da napravi velike probleme, da lošije ispregovaramo nego što bismo mogli... a da je umrla - nije, živeće dok god postoje nacionalistički pokreti, pa neka probaju i sledeći put kao što mi koji se borimo za mir probamo već 30 godina”, kazao je Janjić za Glas Amerike.

Janjić smatra da će predstojeći sastanak Beograda i Prištine u Parizu, uz posredstvo Francuske i Nemačke, početkom sledećeg meseca, doneti umereno optimistične vesti.

“A to je da će se ponovo izjasniti lideri kao u Berlinu da će mirnim putem rešavati stvari, da su potvrdili stavove Kontakt grupe da nema promene granica, i da nema pravljenja nagodbi na račun trećih zemalja i naravno što je najvažnije da će sesti da utvrde mehanizme suspenzije taksi i druga otvorena pitanja koja su nastala u zadnjih par meseci”, kazao je Janjić.

Planirnao je da sastanak predstavnika Beograda i Prištine bude održan u Parizu 1. jula na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona. Prvi ovakav sastanak održan je u Berlinu 29. aprila.

 

 


Komentari posetilaca