Anketni odbor počinje sa kontrolom utrošenog novca na Kosovu
28/05/2013 17:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 760 |
|

Anketni odbor za Kosovo i Metohiju Skupšine Srbije usvojio je plan rada za naredni period, pa će tako do septembra ispitivati trošenje budžetskih sredstava u opštinama na Kosovu, javnim i držvnim preduzećima, kao i zdravstvenim centrima i Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. 
 
Do 9. septembra je planirano da Anketni odbor izradi izveštaj, a da ga usvoji dva dana kasnije, da bi izveštaj Skupštini Srbije bio podnet do 18. septembra. 
 
Predsednik tog odbora, Momir Stojanović, kaže da je već „zatrpan“ mnogim informacijama o nenamenskom trošenju sredstava, a to telo, kako ističe „ne vodi nikakvu istragu već nastoji da utvrdi način kako su se budžetska sredstva trošila na Kosovu i Metohiji“. 
 
Odbor je na današnjoj sednici u republičkom parlamentu jednoglasno prihvatio predlog član iz DS Ivana Jovanovića da preispita i način trošenja novca u državnim i javnim preduzećima, kao i predlog Dejana Radenkovića iz SPS da tom kontrolom budu obuhvaćene sve opštine, bez izuzetka. 
 
Radenković je ukazao i na problem višestrukog finansiranja pojedinih projekata iz različitih izvora, kao što je budžet Srbije, određene donacije, pa i međunarodni izvori, pa je odlučeno da se i od kancelarije UMNIK-a u Beogradu zatraže podaci o finansiranju projekata. 
 
Momira Stojanović kaže da je Anketni odbor već tražio podatke od svih ministarstava o sredstvima koja su opredeljana korisicima na Kosovu. 
 
- Prema utvrđenom planu rada, Anketni odbor će do 4. juna analizirati izveštaje nadležnih ministarstava i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a potom i predstavke i žalbe građana sa teritorije Kosova upućene Kancelariji za KiM i skupštinskim odborima. Nakon toga, Anketni odbor bi trebalo da analizira kriterijume za raspodelu budžetskih sredstava u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne politike, kulture, infrastrukture, lokalne samouprave i telekomunikacija sa akcentom na veće iznose, rekao je Stojanović. 
 
Od dodaje da će se proveravati i i protok robe i usluga oslobođenih PDV –a, kao i sredstava plasiranih preko Fonda za razvoj Srbije. 
 
Prema planu, krajem juna, na dnevni red Anketnog odbora doći će proveravanje sredstava namenjenih socijalnim davanjima, a početkom jula i sredstava namenjenih za obezbeđivanje uslova za povratak raseljenih i održivi opstanak. 
 
Sredinom jula odbor će kontrolisati trošenje budžetskih sredstava u RTB “Trepča”, za koji je Stojanović rekao da izgleda kao “ničija zemlja”, ali i trošenje sredstava u Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici i zdravstvenim centrima, a zatim će u julu i tokom avgusta doći na dnevni red i trošenje sredstava u svim opštinama. 
 
Član Odbora iz redova LDP Zoran Ostojić kaže da to „ne može da ima ambiciju da utvrdi svaki papir, već da treba da napravi selekciju i ide na krupnije stvari“. 
 
- Odbor treba da ima stav ‘ni po babu ni po stričevima’ i da ispita sve - od Čovića do Vulina, rekao je Ostojić. 
 
Radenković očekuje da Anketni odbor utvrdi istinu o trošenju sredstava kako bi se “skinula ljaga” sa naroda na Kosovu zbog odgovornosti nekih pojedinaca. 
 
Sednici Anketnog odbora prisustvovali su predstavnici Ministarstva finansija i privrede, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Državne revizorske institucije i Agencije za borbu protiv korupcije. 
 
Na prethodnoj sednici Anketnog odbora 21. maja Stojanović (SNS) je izabran za predsednika tog tela koji treba da utvrdi činjenice o trošenju sredstava iz budžeta Srbije na KiM od 2000. do 2012. godine i to u roku od 120 dana. 
 
Izvor: Tanjug 
Foto: B92
 

Komentari posetilaca