Anketni odbor za trošenje sredstava na Kosovu
25/06/2013 08:53|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 884 |
|

 
Predstavnici Anketnog odbora Skupštine Srbije za utvrđivanje trošenja budžetskih sredstava na Kosovu susretom s načelnicima kosovskih upravnih okruga započeli rad koji će trajati 20 avgusta. 
 
Predsednik Anketnog odbora Momir Stojanović je kazao da je dogovoreno sve u vezi realizacije planiranih aktivnosti u pokrajini i da će u skladu sa mandatom Anketnog odbora njegovi članovi posetiti brojne institucije na Kosovu. 
 
On je naglasio da će se utvrđivati način trošenja budžetskih sredstava i da će se ove sedmice raditi na proveravanju trošenja budžetskih sredstava koja su namenjena prosvetnim ustanovama i infrastrukturnim radovima u okviru prosvetnih objekata. 
 
- Sledeće nedelje akcenat ćemo staviti na zdravstvo, a treće sedmice ćemo se usredsrediti na proveru rada javnih preduzeća, lokalne samouprave, socijalna izdvajanja, tako da ćemo uglavnom vršiti kontrolu najvećih budezetskih stavki za ovih dvanaest godina koje su bile namenjene Kosovu i Metohiji, rekao je on. 
 
Anketni odbor koji je formirala Skupština Srbije 8. aprila treba da odgovori na pitanja koja se odnose na način na koji su se trošila sredstva budžeta Republike Srbije na teritoriji Kosova u periodu od 2000. do 2012 godine. 
 
Odbor posebno treba da odgovori na pitanja da li su sredstava bužedta namenski trošena, da li su pod jednakim uslovima bila dostupna svim korisnicima, da li su upotrebljena prema utvrđenim planovima i prihvaćenim projektima, da li je postupak javnih nabavki sproveden u skladu sa zakonom. 
 
Anketni odbor za utvrđivanje trošenja budžetskih sredstava na Kosovu treba da utvrdi i da li je bilo otuđivanja državne imovine, koliko je sredstava izdvojeno za svaku budžetsku godinu počev od 2000. do 2012. godine, za koje namene i na čiji predlog su sredstva trošena, kome su dodeljena i da li je vršena revizija tih sredstava. 
 
Anketni odbor će, kako je saopštio Stojanović, posebnu pažnju posvetiti načinu trošenja budžetskih sredstava uz poseban osvrt na podzakonske akte i kriterijume za raspodelu tih sredstava u oblasti zdrastva, obrazovanja, socijalne politike, kulture, infrastrukture, lokalne samouprave, telekomunikacija i drugih oblasti od značaja za funkcionisanje srpskih institucija na Kosovu. 
 
Stojanović je rekao i da do okončanja rada Anketnog odbora i podnošenja izveštaja Skupštini Srbije neće davati bilo kakva saopštenja za javnost u cilju kako je naveo efikasnosti rada Anketnog odbora. 
Izvor: Tanjug 
 
 

Komentari posetilaca