Apel 66 protiv referenduma
10/01/2022 12:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 304 |
|

FoNet, RTV KIM, 11.01.2022. - Univerzitetski profesori, naučni i javni radnici, političari - potpisnici Apela 66, pozvali su građane da na referendumu u nedelju, 16. januara glasaju protiv predloženih izmena Ustava.
U Apelu, koji su prosledili Dušan Proroković, Miloš Ković i Časlav Koprivica, navodi se da je proces donošenja ustavnih amandmana i raspisivanja referenduma bio netransparentan i da tokom njega u raspravu nije bila uključena "ni sva zainteresovana stručna, a kamoli šira javnost".
 
Kako se ocenjuje, neprihvatljivo je objašnjenje da je ključni razlog za takav postupak pritisak Evropske unije i uslovljenost daljeg nastavka evrointegracija, usled čega se pravi "opasan presedan da u budućnosti i drugi delovi Ustava budu menjani zbog sličnih pritisaka i uslovljavanja".
 
Takvim pristupom, upozorili su potpisnici Apela, otvaraju se mogućnosti za razne manipulacije, što se posebno odnosi na pitanje statusa Kosova i Metohije u državno-pravnom poretku Republike Srbije, jer Srbi na Kosovu nemaju priliku da učestvuju u referendumu.
 
U Apelu 66 se navodi da je posebno štetna mogućnost da u slučaju nepostojanja kvalifikovane skupštinske većine - članove Visokog saveta sudstva, Visokog saveta tužilaca i Vrhovnog javnog tužioca bira petočlana komisija koju sačinjavaju predsednik Narodne skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda Srbije, vrhovni javni tužilac Srbije i zaštitnik građana.
 
Štetna je i nejasnoća kome će navedene pravosudne institucije odgovarati i kako će njihov rad biti kontrolisan, ocenili su potpisnici Apela.
 

Komentari posetilaca