Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
02/12/2021 17:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 225 |
|

Koha, Kossev, 02.12.2021. - Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.

Krstić je osuđen na 14 godina i šest meseci zatvora, dok je Šabani osuđen na sedam godina zatvora.

Posebno odeljenje Apelacionog suda Kosova je, nakon pregleda svih spisa predmeta i ocene žalbenih zahteva, odlučilo da odbije kao neosnovanu žalbu Specijalnog tužilaštva Kosova i žalbe branilaca optuženih.

„Potvrđuje se presuda Osnovnog suda u Prištini – Posebno odeljenje, PS br. 76/19 od 23.03.2021. godine, dok je žalba punomoćnika oštećenog odbijena“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

„Navedenom presudom Osnovnog Suda u Prištini, optuženi Z.K. proglašen je krivim zbog krivičnog dela u saizvršilaštvu ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142, u vezi sa čl. 22 Krivičnog Zakonika SFRJ, kažnijvim i po čl. 3 Ženevske konvencije i njenim drugim Protokolom, i protiv istog je izrečena zatvorska kazna u trajanju od 14 godina i 6 meseci. Dok je okrivljeni D.Š. proglašen krivim za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakonika SFRJ uz tešku povredu člana 3. Ženevskih konvencija i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina (sedam) godina“, saopštio je Apelacioni sud.

Zlatan Krstić optužen je da je 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodime, Uroševac, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije u proterivanju 15 članova porodice i odvođenju četiri taoca, koji nisu aktivno učestvovali u sukobu. Kako je navelo tužilaštvo, učestvovao je u zlostavljanju, mučenju, sakaćenju i ubijanju žrtava vatrenim oružjem, čak je i bacao tela žrtava pored puta kako bi prikrio zločin.

Destan Šabani optužen je da je tokom rata na Kosovu, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, naoružan automatskim oružjem, da bi ponizio i degradirao postupanje prema poginulima O.N, B.N, A.N, B.N. i I.R – koje su ubile srpske snage, naredio da se njihova tela sahrane bez dostojanstva i kršeći pravila ratovanja utvrđena međunarodnim humanitarnim pravom.


Komentari posetilaca