Audio izložba ’’Jasenovac, logor smrti, zemlja živih’’
11/04/2022 13:13|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 678 |
|

Medija centar Čaglavica, Dom kulture Gračanica, 11.04.2022. - U sredu, 13. aprila, u 20 časova u Galeriji umetnosti Priština – Gračanica Doma kulture u Gračanici biće otvorene audio izložba „Jasenovac, logor smrti, zemlja živih“.

Izložba donosi osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac. Izložba je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

Ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj. Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča – omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube.

Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru. Izložba „Jasenovac, logor smrti, zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi logora Jasenovac. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac.

Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Кovačević Gajin, koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja. Dizajn zvuka koji predstavlja centralni element iskustva izložbe potpisuje Natalija Strahinić. Autori izložbe su Darko Nikolić i Bogdan Španjević.

Poruka izložbe zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život a ne u smrt, u svetlost a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života.

Na otvaranju izložbe će govoriti vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski gospodin Teodosije, direktor Arhiva Кosova i Metohije Marko Marković, kustos – istoričar Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković i autor Darko Nikolić.

Važna napomena: Mobilni telefon i slušalice su neophodni tokom izložbe. Molimo vas da ukoliko je moguće, ponesete svoje slušalice kako bi slušali priče. Ukoliko međutim to i ne učinite, organizatori su obezbedili ograničen broj slušalica, koje će biti dezinfikovane i bezbedne za upotrebu u skladu sa epidemiološkim merama.

Organizatori izložbe su Galerija umetnosti Priština-Gračanica i Dom kulture „Gračanica“.

 

 

 


Komentari posetilaca