Aviolinija Beograda i Prištine - najveća korist za građane
22/01/2020 09:47|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 537 |
|

Glas Amerike, 22.01.2020. -  Nakon postizanja načelnog sporazuma o uspostavljanju aviolinije između Beograda i Prištine, koordinator Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić u izjavi za Glas Amerike otkriva zanimljiv detalj - ko su budući putnici na ovoj liniji i ko će imati najviše koristi od letova između Srbije i Kosova.

"Putnici na relaciji između Beograda i Prištine su uglavnom građani Kosova, koji će koristiti pogodnosti aerodroma Beograd i druge linije sa tog aerodroma ka destinacijama u Evropi i prema Americi. Ja mislim da su najveći dobitnici ovakvog sporazuma građani Kosova, a takođe aerodrom Beograd i Er Srbija", ističe Mijačić.

Mijačić se slaže sa ocenama da je postizanje načelnog sporazuma o avioliniji između Beograda i Prištine dobar i pozitivan impuls u odnosima Srbije i Kosova - koji bi, kako kaže, mogao da ima uticaja i na sam dijalog koji je odavno u zastoju:

"Dosta dugo nismo imali ovako pozitivnu vest kao što je bila ova vezana za normamalizaciju vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine. To je jedna vest iz sfere ekonomije pre svega, iz sfere normalizacije odnosa. Ova vest zaista nije direktno vezana za dijalog, ali ona je vezana za stabilizaciju prilika, za nromalizaciju odnosa, za jačanje saradnje", dodaje Mijačić.

Po rečima sagovornika Glasa Amerike interesantno je i to što iza ovog dogovora Beograda i Prištine ne stoji Evropska unija, već Nemačka i pre svega Amerika. To je ujedno, i važna predizborna pobeda američkog predsednika Donalda Trampa, kaže Mijačić.

"Ja mislim da je ovaj sporazim jako interesantan zbog činjenice da je ovo prvi sporazum koji je potpisan između Prištine i Beograda, a koji nije bio iniciran od strane Evropske unije. Sa ovim potezom američka administracija je postigla preko potreban i neophodan uspeh naročito ambasador Grenel, koji je morao da dokaže svrsishodnost svog posredovanja. I on je to na neki način i uspeo sa ovim sporazumom", ocenjuje Mijačić.

U pozadini ove vesti iz Berlina i dalje se čeka formiranje nove kosovske vlade - bez toga, ceo proces stoji u mestu, pa tako i ovaj sporazum o avioliniji između Beograda i Prištine čeka dogovor političkih stranaka na Kosovu.

Fadilj Ljepaja, kosovski analitičar, smatra da je potpisivanjem pisma o namerama za uspostavljanje avio-linije između Beograda i Prištine učinjen važan korak u odnosiama Kosova i Srbije i da će to umnogome olakšati život ljudima.

“Mislim da je to u prvom redu ekonomska mera koja je uz puno američko zalaganje došla na red i ja mislim da je to jedan mali šamar evropskoj politici, što je njenu konfuziju, da tako kžem, prenela i na Balkan i na odnose između Kosova i Srbije”, kaže Ljepaja.

Građani Prištine sa kojima smo razgovarali uglavnom pozdravljaju ovu inicijativu.

„To je dobra vest za sve građane i Kosova i Srbije, jer obe zemlje hoće da budu bliže evropskim integracijama i to je jedini put da se pomire i snize tenzije u ovom delu Evrope", jedan je od zabeleženih stavova.

„Mislim da šta god dođe od Amerike da je dobro, ali ne znam kako će se ispoštovati to sa srpske strane", ukazuje drugi sagovornik Glasa Amerike sa prištinskih ulica.

Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić za Glas Amerike kaže da je inicijativa o uspostavljanju aviosaobraćaja između Beograda i Prištine dobra. Međutim on smatra da je put do realizacije mnogo komplikovaniji nego što na prvi pogled izgleda.

„To je nešto što verovatno neće biti lako i jednostavno pravno osigurati i napraviti pravne akte koji bi mogli da budu na kraju potpisani, ali svakako ovo je jedan početak. Ja sam inače u mojoj karijeri viđao da su razna pisma o namerama nažalost ostala nerealizovana”, rekao je Rašić za Glas Amerike.

Inicijativu o uspostavljanju avio-linije na relaciji Beograd – Priština pozdravlja i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović.

„Mogu da kažem da je to dobro i posebno se lično radujem, kao i moji najbliži saradnici,pošto već godinu i po dana imamo problema sa prelazom, odnosno na prelazima nas zaustavlja srpska policija i drže nas tamo po par sati bez ikakvog obrazloženja, naočigled čitave i domaće i međunarodne javnosti. Tako da je možda ovo alternativa i možda ćemo imati priliku da se ratosiljamo te bede“, kaže Petrović za Glas Amerike.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je dogovor o uspostavljanju avio saobraćaja između Beograda i Prištine, rekavši da “ovaj potez predstavlja još jedan korak ka normalizaciji odnosa između Kosova I Srbije”.

Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je da inicijativu vidi kao ogroman korak ka unapređenju dobrosusedskih odnosa i konsolidaciji suvereniteta Kosova.

 

 


Komentari posetilaca