Babin Most: Povrtari na vreme zasvršavaju sezonske poslove
03/06/2019 13:51|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 550 |
|

RTK2, 03.06.2019. - Babin Most je poznat po proizvodnji paprike, koja se u ovom selu uzgaja na velikoj površini. Povrtari na vreme završavaju sezonske poslove, a količina i kvalitet roda ne zavise samo od njihovog uloženog truda, već i od vremenskih prilika.

Porodica Petrović iz Babinog Mosta se već desetak godina bavi proizvodnjom paprike. Opredelili su se za somborku, koju su prošle godine uzgajali na 3,5 hektara, a slično je i ove godine.

„Imamo veliko tržište za ovu sortu paprike, malo je teža za obradu, prinos nije veliki, ali je cena malo jača i tako nadomestimo, isplati se uzgajanje ove sorte paprike. Prošle godine smo manji prinos zbog kiše, do 22 tone po hektaru. Ovo nije hibridna paprika, ovo je domaća somborka, seme nije uvozno, već je naša reprodukcija. Svake godine ostavljamo seme za narednu godinu, ovo seme se u selu uzgaja preko 30 godina“, kaže Žarko Petrović.

Porodicu Milić smo zatekli u bašti, dok su rasađivali papriku. Kažu da su seme posejali u martu pa je rasad stigao na na vreme.

„Moje zaduženje je da sadim papriku, planiramo kolko možemo, pola hektara, dva zavisi kolko možemo, sve zavisi od radne snage. Dosta truda, dosta rada, isplati se, malo za prodaju, malo za nas“, poručila je Jasmina Milić iz Babinog Mosta.

„Ja sejem tetovku, ona stiže ranije, za ajvar. Ovo je slatka paprika, a ovo somborka. Čim završimo sa jednom, rasađujemo drugu. Zasadićemo papriku na 5 ari, za mene je dovoljno. Imamo kupus, grašak, boraniju, a od voća imamo jabuke i šljive, samo da ostanemo ovde, da ne idemo“, kaže Miloš Milić.

Pre rasađivanja neophodno je izvršiti dobru pripremu zemljišta, što zahteva veliko ulaganje.

“Ovo je skupa proizvodnja, prošle godine smo od prvog dana do kraja sezone uložili 12.000 evra. Gledamo u nebo, vidimo da je tmurno vreme, što ne pogoduje ovoj delatnosti, ali opet, ne oslanjamo se ni na jedno ministarstvo, uzdamo se samo u svoj rad i uz Božju pomoć ostvarujemo pozitivno poslovanje“, rekao je Žarko Petrović.

Kao i uvek, vredni baštovani iz Babinog Mosta preduzimaju sve kako bi se sezona uspešno završila. Trenutne vremenske prilike im ne idu na ruku, ali ne gube nadu da će, kao i ranijih godina, kupci biti zadovoljni kvalitetom paprike. 

 

 


Komentari posetilaca