Badnji dan u Metohiji
06/01/2022 19:00|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 351 |
|

Medija centar Čaglavica, Radio Goraždevac, 06.01.2022. - Većina žitelja u srpskim sredinama u Metohiji danas je unela badnjak u svoje domove dok se u Goraždevcu ovaj običaj od 1999. godine obavlja dan ranije a u Velikoj Hoči i jednom delu Osojana i Velikoj Hoči po badnjak se odlazi u popodnevnim satima.

Većina stanovnika Goraždevca donela je badnjak u svoje domove juče u popodnevnim satima a takav običaj se praktikuje od 1999. godine, u vreme kada je najveće srpsko selo bilo okruženo punktovima KFOR-a i kada nije bilo bezbedno otići u zoru na Badnje jutro.

Ipak, jedna grupa vernika iz ovog sela je zajedno sa povratnicima u Brestoviku posekla badnjak jutros rano prema starom običaju.

„Posekli smo Badnjak po starom srpskom običaju onako kako je bog rekao“, kaže za Radio Goraždevac Dragan Vukanić iz Goraždevca.

Povratnici iz Brestovika kod Peći su ovoga jutra takođe uneli badnjak u svoje domove a ovaj običaj je po njihovim rečima prekidan samo tri godine dok se nisu vratili u svoje obnovljene domove.„Tradicionalno od kada znam za sebe mi smo uvek ujutru, rano, oko 5 do 6 sati, dođemo u šumu, badnjak se seče i zalije se vinom.

Ovo sveto drvo je pored Brestovika stiglo i u druge povratničke sredine, poput sela Žač, badnjak se danas seče i u najvećem povratničkom selu Osojane.

„Kao i svake godine na Badnji dan osojčani seku badnjake. U selu ima različitih običaja u delu u kome ja živim Badnjak se seče ujutru a ima delova u kojima se badnjak seče popodne“, kaže za Radio Goraždevac Danilo Đurić.

Badnjak danas stiže i u srpske domove u Velikoj Hoči i Orahovcu.

U ranim jutarnjim časovima u Orahovcu su mladići i dečaci organizovano išli u šumu blizu Velike Hoče po badnjake.

Tradicionalno badnjaci su sečeni uz osenjivanje časnim krstom, nazdravljanje badnjaku koji simbilizuje Bogomladenca kojeg žitelji ovog kraja željno dočekuju sa nadom da će godina koja je pred nama biti bolja od prethodne. Stablo badnjaka se polije vinom a badnjaci se nose u crkvenu portu na osvećenje.

U povratničkom selu Novake kod Prizrena za badnjake su jutros sa meštanima išli prizrenski sveštenici otac Jovan Radić i Vladan Vukomanović, kao i monah manastira Sveti Arhangeli otac Nikolaj. Badnjaci su doneti do crkve Svetih Vrača gde je obavljeno osvećenje pa su potom odneti u Prizren i u Svete Arhangele.

Badnjak je stigao i u Pećku Patrijaršiju a uneli su ga radnici koji rade na ekonomiji ovog manastira.

Dečanski monasi su takođe u blizini ove svetinje posekli badnjak.

Badnji dan započinje liturgijom u većini hramova Srpske pravoslavne crkve u kojima se okuplja verni narod.


Komentari posetilaca