Bajden čestitao godišnjicu nezavisnosti Kosova
16/02/2022 09:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 271 |
|

RTV KIM, 16.02.2022. - Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden poručio je u čestitki povodom Dana nezavisnosti Kosova, 17. februara, da su SAD nepokolebljivi partner Kosova i ponovio podršku ove zemlje naporima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom.

Bajden je rekao da je Kosovo postiglo ogroman napredak tokom 14 godina svoje nezavisnosti, postajući tako od krhe demokratije država koja je spremna da svoja iskustva podeli sa svetom, što je kako navodi, predsednica Kosova Vjosa Osmani pokazala tokom Samita za demokratiju u decembru.

"Pozdravljam Vašu posvećenost konstantnom i izuzetno bitnom radu u jačanju institucija Kosova kako biste obezbedili da kosovska demokratija donese rezultate svim građanima vaše zemlje. Sjedinjene Države će ostati nepokolebljivi partner Kosova, dok se vi trudite da se borite protive korupcije i jačate vladavinu prava, da branite prava verskih i etničkih zajednica, da podstičete pravičan i transparentan privredni rast i da obezbedite održivu energetsku budućnosti", naveo je američki predsednik.

On je ponovio podršku SAD naporima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom.

„Zadovoljni smo što Kosovo nastavlja da gradi i jača svoje pozitivne odnose sa susednim zemljama i nastavićemo da podržavamo vaše napore ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji sa Srbijom, usmerenom na međusobno priznanje“.

Bajden je u ovom pismu naveo i da je Kosovo pokazalo liderstvo na međunarodnoj sceni.

"Od pružanja sigurnog utočišta nezaštićenima, do jačanja globalne bezbednosti i smeštanja zajedno sa američkom vojskom u Kuvajtu, narod Kosova je dokazao svetu svoju hrabrost i velikodušnost. I dok se zajedno suočavamo sa pandemijom kovida-19, srećan sam što su Sjedinjene Države imale mogućnost da ovog meseca ponude još pola miliona sigurnih i efikasnih doza vakcine kako bi zaštitili i pomogli Kosovu u uzdizanju od pandemije".

Dodao je i da Kosovo zauzima posebno mesto u srcima članova porodica Bajden.

"Ponovo Vam se zahvaljujem na velikoj počasti koju ste odali mom sinu Beau, kada ste mu posthumno dodelili Predsedničku medalju za vladavinu prava, prošle godine. Željno iščekujem da nastavimo naše napore da oživimo budućnost Kosova kao jedne dinamične, suverene i multietničke demokratije, koja zauzima zasluženo mesto u evropskim i evroatlantskim institucijama. Vama i čitavom narodu Kosova želim bezbedan i radostan praznik, dok slavite vašu nezavisnost", zaključio je predsednik SAD-a u čestitiki.

 


Komentari posetilaca