Bajden i Zelenski pozvali na diplomatsko rešenje krize na granici sa Rusijom
14/02/2022 14:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 223 |
|

N1, Beta, 14.02.2022. - Predsednici SAD i Ukrajine Džozef Bajden i Volodimir Zelenski pozvali su u telefonskom razgovoru na smirenost i diplomatsko rešenje krize na granici Ukrajine i Rusije.

Bajden je u pozivu, koji je trajao 50 minuta, ponovo potvrdio posvećenost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

„Predsednik Bajden je jasno stavio do znanja da će SAD brzo i odlučno odgovoriti, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, na svaku dalju rusku agresiju na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju.

Dva lidera su se saglasila da je važno nastaviti sa diplomatskim naporima u odgovoru na nagomilavanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

SAD procenjuju da je sada na granici raspoređeno više od 130.000 ruskih vojnika, piše AP.

Zelenski je naveo da još nema dokaza za to da će ruska vojska izvršiti invaziju, na šta SAD danima upozoravaju. Pozvao je i na smirivanje tenzija i panike koji bi mogli da ugroze ukrajinsku ekonomiju.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan ranije je pozvao Amerikance da napuste Ukrajinu što pre i najavio da ukoliko se dogodi ruska invazija SAD neće evakuisati civile.

Salivan je istakao da predsednik Rusije Vladimir Putin svakog trenutka može da izda naređenje za upad.

 

 


Komentari posetilaca