Bećaj: Kosovo je NATO država
13/06/2022 13:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 355 |
|


Medija centar Čaglavica, 13.06.2022.- Profesor političkih nauka iz Prištine Beljulj Bećaj rekao je u emisiji Slobodno srpski da  Aljbin Kurti i Vjosa Osmani nisu ipunili očekivanja građana i da je podrška njihovoj politici iz dana u dan sve manja. Prema njegovim rečima, građani su od njih očekivali velike promene.

“Došli su neki novi klinci i mi smo očekivali da će doći do nekog diskursa. Velika promena je izvršena u smislu promene subjekata u kreiranju politike, ali nije došlo do promene kvaliteta u političkom činjenju. Tu je suštinski problem. Šta je novo u novoj politici? Više ili manje je ista slika kao pre i u tom kontekstu upravo mislim da su to razlozi zbog čega ih građani Kosova neće podržati na način na koji su to uradili na prethodnim nacionalnim izborima”, rekao je Bećaj navodeći da “prvi ozbiljan signal da taj trend neće biti nastavljen jesu lokalni izbori gde se videlo da je na parlamentarnim izborima Kurtijeva stranka dobila 420 000, a kasnije na lokalnim oko 215 000 glasova.

Govoreći o invaziji Rusije na Ukrajinu Bećaj je naveo da ne isključuje mogućnost da će Rusija osvojiti  Ukrajinu, ali da krajnji ishod neće biti povoljan za Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina.

“Istorijsko iskustvo pokazuje da se zemlje mogu osvojiti, ali da se ne mogu potčiniti ili nadrediti iz razloga što nikada i nigde moć i snaga nije bila dovoljna da ostvari svoje konačne ciljeve, ukoliko u međuvremenu ta zaposednuta, kontrolisana terotorija ili država nije dobila jedan pravni okvir koji je odraz političke volje ili ubeđenja ljudi koji žive u toj državi. To nigde nije bilo. Nije bilo u Vijetnamu, u Iraku, Iranu, Siriji ili u Avganistanu, neće biti ni u Ukrajini. Ja ne mislim da će ishod biti povoljan za Rusiju, naprotiv, ja mislim da su oni u živom pesku i očekujem da će potrajati nekoliko meseci, možda i godina ovaj sukob, ali definitivan kraj će biti koban za Putina i za Rusiju, koja je bez ikakvog razloga izvršila agresiju u Ukrajini”.

U Moskvi i Beogradu se na različite načine povezuje rat u Ukrajini sa ratom na Kosovu.

Vidim samo jednu sličnost. I na Kosovu i u Ukrajni ginu nedužni građani. I na Kosovu i u Ukrajni je to jedina zajednička stvar. A razlike su ogromne. Na Kosovu je bila sistematska agresija koja je ugrozila ljudska prava Albanaca, do konačnog cilja deportacije prema svim prigraničnim oblastima, dok u Ukrajni mislim da je jedna jasna slika koja ukazuje na mogućnost, namere, da se izvrši direktna agresija prema jednoj teritorijalno nezavisnoj državi”.

Bećaj navodi da je razlika i u tome što u Ukrajini nema direktnog mešanja NATO-a.

“U kontekstu srpsko – kosovskog sukoba mi smo imali direktnu intervenciju NATO-a, dok u kontekstu agresije Rusije prema Ukrajini imamo samo indirektne kontakte pomoći, solidarnosti i podržavanja Ukrajne, do te mere da ona bude jednog dana ipak definitivni pobednik”.

Nije realno  da se sukob iz Ukrajine prelije na zapadni Balkan

Bećaj smatra da nije relano da se sukobi u Ukrajini na bilo koji način preliju na Zapadni Balkan.

“Mislim da upravo ovaj sukob u Rusiji treba da na neki način sve opameti da ne naprave grešku koju je napravio Putin. U ovom kontekstu ja mislim da Aleksandar Vučić nije u dobroj poziciji, naprotiv, on je u jednoj izuzetno teškoj poziciji utoliko pre što podržava javno Rusiju, a na drugoj strani imamo izuzetno jak pritisak Zapada na Srbiju. Taj izuzetno jak pritisak Zapada na Srbiju onemogućava bilo koji konflikt na Kosovu odnosno u regionu. Mislim da je Aleksandar Vučić shvatio tu situaciju i zato insistira previše u realizaciji koncepta Otvorenog Balkana i u onoj meri u kolikoj se nacije i države sutra približavaju mislim da je racionalno očekivati da će biti bolje saradnje, razumevanja i pretpostavke da razvijamo međusobne odnose, a ne da dođemo do novih sukoba. Mislim da proces ide u tom pravcu i da je Vučić na neki način indirektno shvatio da ne treba da sledi put Putina u regionu”.

Kurti je pogrešio što nije otišao u Ohrid

Po njegovom mišljenju, premijer Kurti pravi grešku što ne učestvuje u razgovorima o inicijativi “Otvoreni Balkan” i javno iznese svoje mišljenje o tome, poput drugih lidera u regionu.

“Mislim da je Kurti trebao da bude u Ohridu. On je pogrešio i morao je da ide u Ohrid i da kaže zbog čega ne želi da bude deo Otvorenog Balkana. Mislim da je to normalno. Nije normalno da odbiješ poziv koji manje više svi u regionu prihvataju osim tebe. Kakva je perspektiva Kosova ukoliko se Kosovo izoluje? Šta misli da može da reši Aljbin Kurti i Vlada ukoliko oni ostanu sami? Mislim da je to apsolutno pogrešan  odnos prema svim novim zahtevima. To ne znači da on treba da prihvati, on treba da kaže zbog čega ne želi da prihvati i u ovom kontekstu imali smo baš jedan izuzetno racionalan pristup Abazovića koji je rekao “ja sam tu da stvaramo nove odnose, kvalitetne, da se približimo, nemamo nikakve neprijatne situacije ukoliko se približavamo i sarađujemo”. Samim tim ukoliko se približavamo i sarađujemo mi sebe dovodimo u novu situaciju, kvalitetnu situaciju, daleko od rata, daleko od  sukoba”.

Kosovo je NATO država

Komentarišući insistiranje zvaničnika Kosova za hitan prijem Kosova u NATO Bećaj je naveo da je u pitanju populizam.

“Moguće da ima tu nekog propagandnog efekta, ali ne znam na koje se slojeve odnosi. Kosovo je jednostavno rečeno proizvod NATO-a, Kosovo je NATO država i ja mislim da će NATO biti na Kosovu do onog dana kada Kosovo uđe u NATO. Ja ne vidim da će NATO otići sa Kosova sve dok Kosovo ne bude deo NATO-a. Ova žurba, ovo takmičenje ko će više, jače, pre da pozove NATO i Evropsku zajednicu, mislim da je to više iz propagandnih i ličnih motiva”, rekao je Beljulj Bećaj u emisiji Slobodno srpski.

 

 


Komentari posetilaca