Bećaj: Očekivana pobeda opozicionih albanskih partija
14/10/2019 10:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 625 |
|


Slobodno srpski, 14.10.2019. - Politički analitičar iz Prištine, Beljulj Bećaj, rekao je u emisiji Slobodno srpski da je bilo očekivano da opozicione albanske partije dobiju najviše glasova na proteklim parlamentarnim izborima koji su održani 06. oktobra.

„Mislim da je krajnje vreme da se promeni politička generacija na Kosovu. Mislim da je glavni razlog zbog čega je pobedila opozicija zapravo veliko razočaranje i nezadovoljstvo sa onim što su radili ratni komandanti iz devedesetih godina“.

Bećaj smatra da su protekli izbori početak kraja ratne generacije političara na Kosovu.

„Nisam siguran da će sad definitivno otići u prošlost. Bilo bi pametno da su oni pre šest godina poslušali savet Džejmsa Rubina koji im je savetovao da odu dok imaju poverenje građana, međutim, verovatno nisu hteli da čuju dobre sugestije međunarodnih zvaničnika. Ne mislim da je ovo njihov kraj, ali u svakom slučaju mislim da je početak kraja“.

Prema rečima Bećaja, jedino iznenađenje na proteklim izborima je broj osvojenih glasova Demokratskog saveza Kosova, jer je kako kaže i DSK bio nekoliko puta deo vlasti i odgovoran je za trenutno loše stanje na Kosovu. Smatra da je za dobar rezultat Demokratskog saveza Kosova najzaslužnija kadidatkinja ove stranke za premijerku Kosova Vjosa Osmani.

„Ona je zapravo po mom sudu i proceni razlog zbog čega je Demokratski savez dobio više od 40.000 glasova nego u predhodnom mandatu...Samim tim što se Vjosa Osmani u odnosu na svoju stranku u određenim i odlučujućim momentima stavila na stranu drugačijih gledanja počevši od demarkacije, imenovanja gospodina Tačija i ttd, ona je zapravo dobila kapital i ta razlika je upravo plod njenog uključivanja u proces kandidovanja za premijera Kosova“.

 

Kako da se DPK bori protiv korupcije?

 

Komentarišući rezultate Demokratske partije Kosova koja je 12 godina bila deo vlasti na Kosovu, a koja je na ovim izborima osvojila viđe od 30.000 glasova manje od  Samoopredeljenja koji je pobednik izbora, Bećaj kaže da je za to odgovoran predsednik te stranke Kadri Veselji, kao i dosadašnja vladavina DPK. 

„Oni su krivi zbog čega su došli u ovu situaciju i naravno glavni i odgovorni krivac za to ostaje  aktuelni predsednik partije Kadri Veselji. On je u jednom prvobitnom procesu zapravo mislio da vodi stranku kao senka bivšeg predsednika gospodina Tačija i mislim da je tu napravio veliku grešku. Stranka gospodina Kadrija Veseljija u asocijaciji svakog običnog građanina je stranka koja je oličenje organizovanog kriminala i korupcije, a on je zapravo objavio rat kriminalu i korupciji kao PDK, odnosno samom sebi. To je bilo previše, po mom sudu, neiskreno. Građanin nije mogo da shvati da će se upravo ova stranka i predsednik Kadri Veselji boriti protiv korupcije i kriminala kad su upravo oni oličenje korupcije i kriminala“.

Govoreći o ubedljivoj pobedi Srpske liste Bećaj je kazao da su Srbi zapravo glasali za Aleksandra Vučića i da je to njegova pobeda.

„Aleksandar Vučić je pobedio samim tim što je povezao strahom opstanak Srba na Kosovu i jedina garancija da će se oni izvući iz ovog stanja jeste, po njemu, Srpska lista..“

Na pitanje da li to znači da su Srbi sa Kosova koji su glasali za Srpsku listu na taj način podržali ideju predsednika Srbije o razgraničenju između Srba i Albanaca, Bećaj je kazao da Srpska lista nije garant opstanka Srba na Kosovu već opstanka Aleksandra Vučića.

„Dakle, ukoliko je Srpska lista garant opstanka Srba na Kosovu i ukoliko Srpska lista na neki način podržava ideju o razgraničenju, ona ne vodi računa o tome šta će biti sa Srbima južno od Ibra. Upravo u tom momentu ja želim da odvojim sve ostale koji ne žele da budu uključeni u Srpsku listu, samo zbog toga što je glavni smisao kako će se tobože odnos Kosova i Srbije dogoditi putem razgraničenja. Ja sam nekoliko puta, u nekoliko navrata rekao da se ne može zbog 15% teritorije ili 10% teritorije žrtvovati oko 50 ili 60 hiljada Srba koji žive južno od Ibra i mislim da upravo zbog toga govorim da Srpska lista nije garant opstanka Srba na Kosovu, nego garant opstanka Aleksandra Vučića na Kosovu“

 

Jedno je kad si na vlasti, drugo kad si u opoziciji

 

Bećaj smatra da će buduću Vladu Kosova činiti Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.

„Prva i verovatno jedina alternativa za sada je upravo ova kombinacija,  jer i Samoopredeljenje i Demokratski savez rekli su da nikad neće sa PDK, teško sa Ramušem Haradinajem, utoliko pre zato što insistira na taksama još uvek i misli da tako treba da se vodi politika. Ja vidim da će koalicionu vlast činiti Samoopredeljenje, Demokratski savez Kosova i verovatno će se priključiti Srpska lista i ostale manjine“

Na konstataciju voditelja da je Kurti rekao da sa Srpskom listom neće praviti Vladu, Bećaj kaže da je to nerealno i da će Kurti shvatiti da je „drugačije razmišljanje kad si u poziciji političkog odlučivanja za državu, a drugačije dok si u opoziciji ili partiji“.

„Srpska lista je politički argument, politička činjenica. Dakle mislim da će on (Kurti) prvog dana malo trezvenije u skladu sa ovim ambijentom sagledati realnije sve faktore koji čine Vladu, a među realnim faktorima koji čine vladu ima i takvih koji ne vole vladu, nažalost to je činjenica. To ne znači da će podržati Srpsku listu u nastojanju da državu recimo degradiraju, upropaste, defunkcionalizuju itd,  ali u svakom slučaju moraju se  priznati realne činjenice, a to je da je on zapravo zvaničnik,  čovek koji prihvata instituciju koja je obezbeđena upravo voljom građana“, rekao je Bećaj u emisiji Slobodno srpski.

 

 


Komentari posetilaca