Bećaj-Trajković: Za nastavak dijaloga potrebno angažovanje intelektualaca
20/10/2015 10:55|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1571 |
|


Čaglavica, 20.10.2015 - Dijalog između Beograda i Prištine, kao i sprovođenje dogovorenog, sputavaju upravo pregovarači, koji su u čitav proces ušli neiskreno, rekli su u emisiji Srpsko – srpski dijalog, Momčilo Trajković,  član Srpskog nacionalnog foruma i analitičar, Beljulj Bećaj. Trajković i Bećaj su se dogovorili da će zajednički, sa svojim istomišljenicima, osnovati Centar za dijalog i pomirenje, u kome bi se analizirali problemi, koji sprečavaju međuetničku saradnju i pomirenje kosovskih Srba i Albanaca.
Za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kosovskih Srba i Albanaca, kao i za njihovo konačno pomirenje,  potrebne  su nove političke vizije i veće angažovanje intelektualaca, kaže Beljulj Bećaj. Bećaj smatra  da i kosovska opozicija u svom zahtevu za poništenjem pregovora, kao i zahtevom za održavanje referenduma o Zajednici opština sa srpskom većinom,  samo koristi netransparentnost razgovora u Briselu, kako bi se domogla vlasti. Bećaj  strahuje  da bi u toj borbi za vlast, manjine na Kosovu mogle da izgube najviše:  
“Mislim da je izgovor dobar za mobilizaciju mase. Na drugoj strani, mislim da bi taj uspešan referendum bio jedan veoma težak udarac za međunarodnu zajednicu, jer će međunarodna zajednica podržati dosadašnje dogovore i podržati vlast i  mi ćemo imati takvu jednu situaciju, da će međunarodna zajednica podržati vlast, dok će opoziciju podržati građani Kosova i u toj suludoj bici, mislim da ćemo imati gubitke na sve strane, a u tom, dakle kompletnom haosu, mislim da će manjine biti kolateralna šteta”, kaže Bećaj.
Pregovaračke strane su u čitav proces ušle pod pritiskom međunaradone zajednice, samo što Priština ima jasno definisan cilj, a to je  nezavisna država Kosovo, dok sadašnja politička elita u Beogradu, kao i mnoge pre nje, nema jasnu strategiju za Kosovo, kaže  Momčilo Trajković, član Srpskog nacionalnog foruma  i dodaje  i kosovski Srbi trebalo da budu okosnica tog tima.
“Na žalost, u svim tim timovima nema onih preko čijih leđa se sve to najviše i oslikava, a to su kosovsko metohijski Srbi. Njih nigde nema, nema tih realnih snaga. Nekakav polusvet je angažovan u političkim institucijama, i u Beogradu i ovde i takav tim ne može ni da skuplja lopte ovom drugom timu, sa kojim razgovara”, misli Trajković. 
Beljulj Bećaj kaže da u ovim pregovorima nema pobednika, jer se ne vode, kako je najavljeno, u interesu građana i za bolji život svih, već za opstanak na vlasti.
“Šta je pobeda u ovim okolnostima? Mi smo kao Kosovo postali nezavisni, ali mi tek sada shvatamo koliko smo zavisni od drugih. Šta će nama nezavisnost, ako nemamo dovoljno ljudi koji treba da rade,  ako nemamo mogućnost da hranimo ove građane?!, pita se Bećaj. 
1998.godine, gosti emisije Srpsko srpski dijalog, Beljulj Bećaj i Momčilo Trajković, pokušali su da dijalogom i ličnim angažovanjem, pokušaju da spreče ratne sukobe, ali nažalost u tome nisu uspeli. Kako kažu, razlozi su bili isti kao i danas, krajnost u zahtevima i partijska, a ne nacionalna politika vladajuće elite.
Na pitanje novinara, da li misli da se dovoljno angažovao u rešavanje problema, o kojim priča, pošto se nalazio na visokim pozicijama u vlasti u Srbiji i na Kosovu, Trajković odgovara. 
“Jesam. Evo, tridesetak godina je kako sam ušao u politiku, a već  petnaest godina sam van politike, ali sam bio ukupno četiri godine na vlasti i najčešće sam bio opozicija. Ali, uspeo sam da se izborim da dođem u vrh, ali nisam uspeo da se izborim da ostanem tamo. Zašto? Zato što o vama odlučuju oni, čiji su interesi na Kosovu drugačiji od naših. Njih je u Beogradu, i ovu vlast i onu vlast, i za vreme DOS-a i za vreme Miloševića, kao i ove danas, interesovalo kako da preko kosovskog pitanja i preko nesreće ovoga naroda, osvoje i čuvaju vlast, a ne da rešavaju problem”, zaključuje Trajković.
 

Komentari posetilaca