"Beli Božur" za dobru saradnju Vasiću i Gudžiću, Crni božur opet neuručen
14/12/2020 21:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 530 |
|

UNS, 14.12.2020. - Udruženje novinara Srbije na Kosovu uručilo je advotaku Dejanu A. Vasiću i istoričaru Aleksandru Gudžiću priznanje "Beli božur", za najbolju saradnju sa novinarima i medijima  u 2020. godini.  „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa medijima ove godine pripao je direktoru Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislavu Laziću. Crni božur je i ove godine ostao neuručen.

 

Novinari i članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu odlučili su glasanjem da ovogodišnje priznanje „Beli božur“ dodele advokatu Dejanu A. Vasiću i istoričaru Aleksandru Gudžiću.

 

“U protekloj godini koja će po svemu ostati upamćena po različitim ograničenjima i strahovima od pandemije virusa KOVID 19 ova dvojica istaknutih pojedinaca u našoj sredini pokazali su nesebičan i izuzetan odnos prema medijima i novinarima. Advokat Dejan A. Vasić je, u najvećoj meri, obuhvatio čitavu jednu oblast iz koje ne dolazi previše informacija i vesti. Do javnosti većinom stižu teško razumljive, floskule koje razume mali broj ljudi. Vasić jednostavnim i preciznim jezikom objašnjava složenu pravnu materiju iz kosovskog zakonodavstva. Ovo je posebno važno jer se razdojenost etničkih zajednica, jezičke barijere i složenost pravnog sistema čak i za medijske profesionalce pokazuju kao nepremostive prepreke. Vasić se pokazao kao neka vrsta spone sa javnošću i uvek se odazivao i u najosetljivijim procesima povezanim sa optužbama za ratne zločine, kao i sudskim procesom za ubistvo Olivera Ivanovića. On se sa istom predanošću javlja lokalnim redakcijama i velikim nacionalnim medijima”, navodi se u obrazloženju UNS-a na Kosovu za Dejana A. Vasića, koji se zahvalio na priznanju.

 

„Jesam se zaista trudio da koliko god je to u mojoj moći i koliko god mi  vreme dozvoljava da novinare, javnost obavestim o predmetima na kojima sam radio. U suštini i ta saopštenja koja su novinari dobijali od mene su bila vezana za posao kojim se bavim, a prevashodno za ljude koje sam sve ove godine pred kosovskim sudovima branio i zastupao. S te strane možda deo zasluga za ovu nagradu ide i borbi tih ljudi za istinu, za pravdu, za jedan drugačiji tretman kosovskog društva prema njima“, rekao je advokat Vasić.

 

“Istoričar Aleksandar Gudžić je novo lice u javnom životu ovog prostora koje je donelo svežinu, otvorenost i stalnu dostupnost kolegama i medijskim kućama. Njegove analize savremenih događaja kao i osvrti na prošlost pokazali su da postoji nezavisno i analitičko mišljenje izvan dominantnog političkog narativa. Strpljivost i uravnosteženost u objašnjavanju složenih fenomena naše stvarnosti pokazali su da kritičko mišljenje nije osuda, napad i ponižavanje onih koji drugačije misle i govore”, navedeno je u obrazloženju UNS-a na Kosovu za Aleksandra Gudžića, koji je zaposlen u Domu kulture u Gračanici.

 

„Moram priznati da sam iznenađen i da negde nisam očekivao da ću dobiti ovo priznanje, jer smatram da sam samo radio svoj posao. Dolazeći danas razmišljao sam da li da govorim o mojoj saradnji sa medijima vezano za analitiku kosovske političke scene i prilika ili o značaju medija u oblasti kulture i toj saradnji Doma kulture sa medijima - odlučio sam se za ovo drugo iz jednog razloga. Smatram i mišljenja sam, a to je negde i politika kuće koju predstavljam, da su mediji važni i saradnja kulturnih institucija sa medijima je važna u promovisanju visoke kulture koja je značajna za razvoj svakog društva pa i ovog našeg“, kazao je istoričar Aleksandar Gudžić.

 

Plaketa „Crni božur“ za najlošiji odnos prema novinarima i medijima dodeljena je Bratislavu Laziću, direktoru Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici. Lazić se danas nije pojavio na ceremoniji dodele, tako da je Crni božur i ove godine ostao neuručen.

 

“U vremenu pandemije virusa KOVID 19 dr Bratislav Lazić je u najvećoj meri izbegavao pojavljivanje pred medijima i novinarima. U početnom periodu pandemije bilo je potrebno izvršiti veliki pritisak kako bi se uopšte organizovala konferencija za štampu doktora Lazića i odgovornih koji su zaduženi za borbu protiv virusa. Nakon poziva i pritiska da se konferencije održavaju i da mediji i građani imaju pravo na istinite i pravovremene informacije, obećano je redovno održavanje konferencija za medije ali se i od toga odustalo. Doktor Lazić je nastavio da izbegava odgovore na novinarska pitanja, u manjem obimu selektivno je birao medije kojima će davati izjave, a zabeležene su i otvorene izjave netrpeljivosti protiv pojedinih redakcija i novinara. Zbog ovakvih postupaka koji traju u jednoj od najtežih godina u savremenoj istoriji čovečanstva kolege novinari su se odlučili da doktora Lazića upozore dodelom plakete „Crni Božur“”, naveo je UNS na Kosovu u obrazloženju.

 

Predsednik Udruženja novinara Srbje na Kosovu Budimir Ničić rekao da je bez obzira što mnogi predstavnici institucija odbijaju saradnju sa medijima i novinarima, da to neće obeshrabriti novinare da rade svoj posao.

 

“Treba da shvate da mi nismo njihove pi ar agencije pa da samo obajvljujemo ono što oni žele da kažu ili njihova saopštenja, nego je naš posao da objavljujemo ono što zapravo oni možda kriju ili ne žele da se objavi. Takođe treba da shvate da mi novinarsku priču možemo da napravimo i bez njih i njihovih izjava. Bolje bi bilo i za nas i za njih i za javnost uopšte,  da imamo i njihove izjave, ali treba da znaju da nas neće sprečiti da svoj posao radimo time što će nas ignorisati, što nam se neće javljati na telefon, što neće odgovarati na naša pitanja. Zapravo, time ne ignorišu nas, nego ignorišu javnost i građane, naveo je Ničić.

 

Novinarka i članica Udruženja novinara Srbije Anđelka Ćup ukazala je na važnost saradnje institucija, organizacija i pojedinaca sa novinarima i medijima. 

 

 „Ono što je posebno važno za taj odnos sa medijima jeste da je sad u doba pandemije najvažniji bio taj odnos sa lekarima. Potpuno razumem da lekari imaju sad u ovoj situaciji mnogo obaveza mnogo posla, ali i jedna od obaveza im je da javnost bude upoznata sa trenutnom epidemiloškom situacijom i da javnost bude upoznata sa tim imamo li tih lekova ili nemamo, jer imamo deset informacija, čas ih imamo, čas ih nemamo“, rekla je Anđelka Ćup.

 

Beli i Crni božur Udruženje novinara Srbije na Kosovu ustanovilo je 2014. godine, s namerom da ukaže na pozitivne i negativne primere saradnje i odnosa institucija i pojedinaca prema medijima i novinarima.

 

Dosadašnji dobitnici Belog božura su: Opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine), koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj (2019), advokat Dejan A.Vasić i Aleksandar Gudžić ( 2020 ).

 

Dosadašnji dobitnici plakete "Crni božur" bili su : Opština Parteš – Pasjane (2014), opština Štrpce (2015), zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović (2016), Srpska lista (2017. i 2018. godine) i Skupština Kosova ( 2019), direktor KBC Priština-Gračanica Bratislav Lazić ( 2020 ).

 


Komentari posetilaca