Beograd i Prištila usaglasili tekst o primeni sporazuma
23/05/2013 09:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 668 |
|

 

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao da su delegacije Beograda i Prištine došle do usaglašenog teksta o primeni sporazuma. O tom tekstu će se vlade izjasniti do kraja nedelje, rekao je Dačić. Premijer Srbije je posle trijnog sastanka sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem rekao da tekst sadrži radnje i rokove u narednih nekoliko meseci koji se odnose na primenu.
On je objasnio da tekst sadrži tri grupe pitanja i da je prva grupa prilagođavanje pravnih okvira za čiju će primenu biti utvrđene radne grupe.
Druga grupa je formiranje Zajednice srpskih opština, koja će biti formirana posle izbora  organizovanih uz pomoć OEBS-a i tela koje će činiti predstavnici četiri opštine sa severa pokrajine.
Treći deo pitanja se odnosi na način primene sporazuma u oblasti policije i pravosuđa koji bi trebalo da bude sproveden do kraja godine.
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ranije je saopštila da su se premijeri Dačić i Tači dogovorili o konkretnom tekstu za sprovođenje briselskog sporazuma i da će biti u kontaktu sa njom do kraja nedelje.
Šef prištinskog pregovaračkog tima Hašim Tači rekao je, posle završetka trojnog sastanka, da su dve strane postigle principijelan dogovor o sprovođenju sporazuma koji je parafiran 19. aprila:
- Dogovorili smo se u principu o koracima za primenu sporazuma u narednih šest meseci. On je takođe rekao da će detalji sprovođenja sporazuma naknadno biti usaglašeni na sastancima ekspertskih timova, kao i u vladama Srbije i Kosova.
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton razgovarala je na radnoj večeri sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu o primeni sporazuma koji je parafiran 19. aprila.
Eštonova se prethodno održala bilateralne sastanke, prvo sa Dačićem, a zatim posle četvoročasovne pauze i sa Tačijem.
Pauza u razgovorima je usledila zbog obaveza Eštonove na sastanku šefova država i vlada zemalja članica Eu koji se održava u Briselu.
 
 
Dačić:  Zajednica srpskih opština, nakon lokalnih izbora
 
Srpski premijer je kazao da će ovlašćenja predviđena za Zajednicu srpskih opština obavljati privremeno telo, sastavljeno od predstavnika četiri srpske opštine na severu, a da će Zajednica biti formirana nakon lokalnih izbora koji treba da se održe do kraja godine.
Dačić je rekao da dogovor o implementaciji obuhvata i pravosudne i bezbednose strukture u srpskim opštinama.
- Naš cilj je da niko ne ostane bez posla, izjavio je Dačić. Premijer je najavio da će u narednim nedeljama biti još rundi dijaloga na visokom nivou, ali o pitanjima koja nisu obuhvaćena današnjim dogovorom.
 
 
 
Potvrđeno i na twitter-u
 
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je danas da su premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači usaglasili utvrđeni tekst oko kojeg sada slede konsultacije i da će sa njom kontaktirati krajem nedelje, navela je Evropska služba spoljnih poslova na svom nalogu na "Tviteru".
- Premijeri Dačić i Tači nastavili su pregovore i usaglasili utvrđeni tekst oko kojeg se sada konsultuju, rekla je Ešton, piše u "tvitu" koji je i njena portparolka Maja Kocijančič postavila na svoj nalog na ovoj društvenoj mreži.
- Premijer Tači i premijer Dačić biće u kontaktu sa mnom krajem nedelje, navela je visoka predstavnica EU, koja je juče i danas posredovala u njihovim razgovorima u Briselu, koji su završeni večeras.
 

Komentari posetilaca