Berbok: Mir na Zapadnom Balkanu neprocenjiva vrednost za Evropu
11/03/2022 10:32|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 262 |
|

RTV KIM, FoNet, 11.03.2022. - Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je u autorkom tekstu za "Blic" da je mir na Zapadnom Balkanu neprocenjiva vrednost za Evropu, jer bez mira na Zapadnom Balkanu nema stabilnosti u Evropi i da je zbog toga zabrinjava obnavljanje starih konflikta u regionu kroz tvitove i plakate koji veličaju zločince.

„Žustre rasprave oko statusnih pitanja koja prete da eskaliraju. Politički zvaničnici koji pokušavaju da sruše integritet čitave jedne države, zato što to služi njihovim ličnim interesima. Sve to nanosi štetu ne samo Zapadnom Balkanu, nego svima nama u Evropi“, navela je Berbok.

Ona je dodala da za nju, kao ministarku spoljnih poslova, koja se iz rane mladosti seća stravičnih slika ratova na Zapadnom Balkanu, najvažnije da u regionu bude mira i da postoji evropska perspektiva. Kako je rekla, za pomirenje su važna sećanja, ali „duhovi prošlosti“ ne smeju da spreče put u budućnost.

„Stoga je važno da međunarodna zajednica neće dozvoliti da pojedini akteri u Bosni i Hercegovini svojim rečima i delima punim mržnje destabilizuju svoju državu – to bi ugrozilo ceo region“, istakla je Berbok.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, naglasila je da tu obe strane moraju "hrabro i pragmatično, da prevaziđu svoje dosadašnje stavove".

Ona je naglasila da je njihova želja da zemlje Zapadnog Balkana postanu deo EU, ali da je za to potrebno da sudije suzbijaju korupciju i organizovani kriminal, da u državnim administracijama rade činovnici koji će građanima biti na usluzi, bez mita i da je neophodno da države neguju pluralizam koji će novinarima dati prostor za slobodno i kritičko izražavanje.

"Ubeđena sam da na isti način na koji je Nemačka posle 1945. mir mogla da nađe isključivo u EU, tako je nama za trajni mir na našem kontinentu potrebno da svih šest država na Zapadnom Balkanu budu u EU", poručio je Berbok i dodala da razume razočaranje regiona zbog dodatnih kašnjenja.

 

 


Komentari posetilaca