Berbokova: Čitav Zapadni Balkan talac tenzija na granici s Kosovom
06/10/2023 14:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 115 |
|

Dpa, Kim, 06.10.2023. - Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je na zajednički naporan rad na ulasku zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

„Da ulazak u EU uspe svi moraju dobro da zavrnu rukave“, rekla je Berbokova u četvrtak uveče pred put u Tiranu.

U glavnom gradu Albanije se u petak sastaje sa ministrima spoljnih poslova Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i zemlje domaćina.

„EU mora da ispuni obećanja koja je dala, a zemlje Zapadnog Balkana moraju da usvoje neophodne reforme“, navela je nemačka ministarka.

Sastanak u Tirani je neka vrsta pripreme za samit Berlinskog procesa 16. oktobra. Berlinski proces je 2014. pokrenula tadašnja kancelarka Angela Merkel s ciljem da se šest država približi standardima, normama i praksama EU.

Unija već pregovara o članstvu sa Srbijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom. Bosna i Hercegovina je kandidat za članstvo, a Kosovo mogući kandidat za članstvo.

„Zemlje Zapadnog Balkana predugo čekaju na svoje mesto za stolom Evropske unije. Mladim ljudima u regionu je potpuno jasno da je njihova budućnost u EU. A ako Evropa ne dođe njima, oni će pronaći put u Evropu – što će imati fatalne demografske posledice za njihove zemlje“, upozorila je nemačka ministarka.

Berbokova je rekla da su „iskopani novi rovovi“, kao nedavno napadom na kosovske policajce i „privremenim raspoređivanjem trupa Srbije na granice s Kosovom“.

„Ove tenzije čitav region drže kao taoca, sprečavaju važne korake u pravcu pomirenja i otrov su za investicije. Isto tako ometaju napredak regiona ka članstvu u EU“, zaključila je Analena Berbok.

 

 


Komentari posetilaca