BIRODI gleda medije
16/10/2013 15:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1074 |
|

 
Biro za društvena istraživanja BIROD iz Beograda u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za Demokratiju (NED) obavljaće monitoring srpskih medija na Kosovu i Metohiji. Nadgledaće se kako izveštavaju o predizbornim stranačkim aktivnostima, ali i o toku izbornog procesa. Nadgledanje je počelo od 7. oktobra. 
- Aktivnosti već počele, dakle, praćenje medija je počelo od 07.oktobra i trajaće do 07.decembra ove godine, a  glavni cilj nam je da utvrdimo na koji način mediji na srpskom jeziku, na Kosovu i u Srbiji, izveštavaju o temama koje su povezane sa izborima, izbornom kampanjom i akterima koji se pojavljuju u samom izbornom procesu, kazao je Pavle Dimitrijević, izvršni direktor BIROD-ija. 
 
Nadgledaće se 12 elektornskih medija na Kosovu i šest elektonskih i štampanih medija u Srbiji. Monitoring sprovodi tim BIROD-a  i jedna, kako je rečeno, od vodećih svetskih medija monitoring MEMO – 98 iz Slovačke. Iz BIROD-a napominju da će se obavljati i uporedna analiza medija na Kosovu i Srbiji o načinu izveštavanja i događajima koji su u vezi sa održavanjem lokalnih izbora. 
- S obzirom da pratimo i medije u Srbiji i medije na Kosovu, cilj nam je da napravimo i komparativnu analizu, dakle, da vidimo kako je ko izveštavao o izborima i sam finalni izveštaj će biti predstavljen i ovde, dakle, na Kosovu i u Srbiji, kada završimo sam medija monitoring, dakle, u decembru mesecu. Mi ćemo se u određenim slučajevima, kada procenimo da je to neophodno, oglašavati putem saopštenja. To ćemo raditi onda kada primetimo da su određene aktivnosti medija takve, tj. da je došlo do krupnijeg kršenja etičkih i profesionalnih standarda  ili bilo koje druge situacije, koja može narušiti slobodu medija, odnosno slobodu govora, dodao je Dimitrijević.
 
Kako je najavljeno, pratiće se programi javnog servisa RTK1 i RTK2 – programa na srpskom jeziku, TV Puls iz Šilova TV Most iz Zvečana, TV Mir iz Leposavića, TV Kiss iz Zvečana, TV Herc iz Štrpca, Radio Gračanice, Radio KiM, City radija iz Štrpca, nezavisna produkcija Medija centra Čaglavica, emisija “Slobodno srpski” i Srpsko-srpski dijalog, kao I Dnevnik KOSMA mreže. U centralnoj Srbiji pratiće se program RTS1, B92, Pink, kao i dnevni listovi Danas, Večernje novosti i Blic, rečeno je na konferenciji za novinare Biroa za društvena istraživanja koja je održana u Medija centru u Čaglavici. 
 
Izvor: New press
 

Komentari posetilaca