Bisljimi: Još nema zahteva Srbije za izbore. Izjava Stana netačna
23/03/2022 08:55|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 281 |
|

RTV KIM, Ekspress, 23.03.2022. - Vlada Kosova još nije donela odluku o održavanju srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora 3. aprila na Kosovu pošto Srbija još nije uputila zvaničan zahtev, kazao je zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi. On je istakao da izjava portparola EU Petera Stana nije tačna.

Bisljimi je komentarišući izjavu portparola EU Petera Stana, koji je rekao da Evropska unija izražava žaljenje zbog odluke Kosova da odbije predlog Kvinte za glasanje Srba na teritoriji Kosova, kazao da nije tačna.

„Ima netačnosti u izjavi. Nismo rekli da je održavanje srpskih izbora na Kosovu neustavno, ali smo rekli da je održavanje srpskih izbora na Kosovu bez odobrenja kosovskih institucija neustavno. Mislimo da u prošlosti i za ovo postoji pomirenje i konsenzus, izbori Srbije na Kosovu do sada nisu bili ustavni“, rekao je Bisljimi

on je naveo da je Vlada Kosova do sada prihavatila samo nekoliko modaliteta država Kvinte i OEBS-a u vezi sa organizovanjem srpkih izbora na Kosovu.

„Bilo zahteva zemalja Kvinte i OEBS-a da se vide modaliteti u okviru kojih se ovi izbori mogu održati. Vlada Kosova je bila i ostaje spremna da pomogne Vladi Srbije u slučaju da građani Kosova sa dvojnim državljanstvom učestvuju i glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji kroz najbolju praksu zemalja OEBS-a. Ovu praksu smo iskusili u slučaju izbora koje je Bugarska održala u nekim zemljama EU i Rumuniji“, rekao je Bisljimi.

Bisljimi je ponovio da Srbija još uvek nije uputila zahtev za održavanjem izbora na Kosovu.

„Vlada Srbije nije podnela zahtev i radije je podnela zahtev preko oficira za vezu. Zahtev se upućuje instituciji koja odlučuje. Za sada čekamo ovaj zahtev Vlade Srbije i nemamo suštinu za donošenje odluka. Bilo je predloga mogućih formulacija, ali nije bilo zahteva Vlade Republike Srbije“, kazao je Bisljimi.

 

 

 


Komentari posetilaca