Bisljimi: Moguć sastanak na visokom nivou 22. aprila
05/04/2023 15:43|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 150 |
|

Koha, Kim, 05.04.2023. - Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi posle jučerašnjeg sastanka u Briselu rekao da je postignut načelni dogovor da naredni sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića bude održan 22. aprila.

„Danas smo tokom dana imali nekoliko bilateralnih sastanaka i na kraju trilateralni sastanak sa Miroslavom Lajčakom i Petrom Petkovićem, gde smo postigli načelni dogovor da će sledeći sastanak na visokom nivou biti održan 22. aprila. Ali u poslednjem trenutku smo shvatili da to nije tako izvesno, jer postoje indicije da predsednik Srbije nije spreman ili ne može da dođe tog datuma. Razmišljamo o alternativnim datumima. Ideja je da se na ovaj datum predstavi početni nacrt (statuta) Upravljačkog tima. Postoji malo neizvesnosti oko toga kako treba da se odvija procedura, kome treba unapred poslati nacrt i kako ga predstaviti“, rekao je glavni kosovski pregovarač Bisljimi.

On je rekao da je razgovarano i o temi energetike, kao i o pitanju registarskih tablica i nestalih lica.

„Preneo sam da je do kraja marta bilo dobro, ali posle pretnji paljenjem automobila, u ponedeljak nije bilo registrovanih automobila. Od Srbije je bilo zahteva da Kosovo ponovo pokaže dobru volju i ne nameće mere protiv njih. Mislim da je taj period prošao, o registarskim tablicama se više ne može razgovarati niti pregovarati, već to pitanje samo može da se sprovede. Takođe, što je još važnije, razgovarali smo o tome kakav treba da bude sled koraka koji su deo osnovnog sporazuma. Rad na sporazumima o nestalim licima, međusobnom priznavanju diploma, neometanju Srbije u članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i drugi elementi u vezi sa osnovnim sporazumom”, rekao je Bisljimi.

 

 


Komentari posetilaca