Bisljimi: Napad u Banjskoj mogao bi da poništi postignut napredak u dijalogu
12/10/2023 16:02|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 114 |
|

Beta, Kim, 12.10.2023. - Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je rekao da Srbija „ima kapacitet da destabilizuje Kosovo i Balkan“ i dodao da bi „napad srpske terorističke grupe“ na Kosovsku policiju u selu Banjska 24. septembra mogao da poništi napredak koji su Kosovo i Srbija postigli dijalogom.

On je na konferenciji Instituta za hibridne ratne studije „Hobotnica“ rekao da „ova vrsta terorističke agresije (kao u Banjskoj) može poništiti sav napredak koji su Kosovo i Srbija ostvarili u prošlosti, napredak koji se pokušava postići kroz dijalog sa Srbijom. „Opšti je utisak da odnosi Kosova i Srbije posle 11 godina dijaloga u Briselu nisu išli ka zbližavanju, ali imamo veće zahlađenje“.

Bisljimi je rekao da je delovanje kriminalne grupe u Banjskoj bilo „izuzetno agresivno“.

Od tada je predsednik Srbije Aleksandar „Vučić kontinuirano pokušavao da relativizuje ove zločinačke radnje, amnestirajući i besramno negirajući kao neistinite nalaze naših bezbednosnih organa, istovremeno veličajući njihovo delovanje (grupe) kao patriotske radnje“, rekao je Bisljimi.

Direktor Instituta „Hobotnica“ Agim Musliju je rekao da je Srbija „istorijski izvoznik nasilja i terorizma“ i da je ona „jedina kriva za taj čin“.

Grupa napadača je 24. septembra napala Kosovsku policiju, ubivši jednog od njenih pripadnika. Zatim je došlo do sukoba u kojem su ubijena trojica napadača, a Srbija je proglasila dan žalosti radi, kako je najavila njena vlada, „odavanja pošte nastradalima“ u „tragičnim događajima na Kosovu i Metohiji“.


Komentari posetilaca