Bisljimi u Briselu: Svedoci posvećenosti Kosova unapređenju evropske agende
06/10/2023 14:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 112 |
|

Kim, 06.10.2023. - Tokom jučerašnjeg boravka u Briselu, prvi potpredsednik Vlade Kosova zadužen za evropske integracije, razvoj i dijalog sa Beogradom Besnik Bisljimi je članovima Komiteta za politiku i sigurnost, ambasadorima i drugim predstavnicima diplomatskih misija zemalja članica EU predstavio evropsku perspektivu Kosova i posvećenost u sprovođenju reformi i ispunjavanju kriterijuma, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Zamenik premijera Bisljimi je ponovio da Kosovo pozdravlja inicijativu Komisije EU za novi plan proširenja koji je predstavila Ursula fon der Lajen, kao i očekivanja Saveta EU koja je izneo Šarl Mišel, da proširenje usledi 2030. godine.

„Prošla godina je bila evropska godina za zemlju koja je postigla viznu liberalizaciju i podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope i za članstvo u EU. U kombinaciji sa rastom koji je zemlja doživela u ekonomskom razvoju i dokazanim uspehom na međunarodnim rang listama u oblastima kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije, sloboda medija, demonstrirana je volja i posvećenost Republike Kosovo u unapređenju evropske agende“, kazao je Bisljimi.

U vezi sa događajima u Banjskoj, potpredsednik Vlade Kosova je rekao da je „Srbija 24. septembra orkestrirala čin agresije na Republiku Kosovo gde je ubijen policijski narednik, sada heroj Kosova, Afrim Bunjaku“.

„Činjenice o umešanosti institucija Srbije su brojne, od prisustva i organizacije agresije Milana Radoičića, prisustva telohranitelja šefa BIA Vulina, do oruđa pronađenog i oduzetog u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, uverenje od Vojske Srbije za teško naoružanje, skrivanje terorista u Srbiji i njihovo veličanje“, dodao je on.

U saopštenju dostavljenom medijima iz njegovog kabineta se navodi i da je Bisljimi upoznao prisutne sa detaljima iz procesa dijaloga sa Beogradom, ali i u vezi poslednjeg sastanka na visokom nivou koji je održan 14. septembra.

 

 


Komentari posetilaca