Bljakaj: Dobra „saradnja“ srpskih i albanskih narkomana
07/10/2019 10:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1607 |
|


Slobodno srpski, 07.10.2019. - Izvršni direktor i osnivač Nevladine organizacije „Lavirint“  koja se bavi prevencijom i lečenjem od upotrebe droga i alkohola Safet Bljakaj, rekao je u emisiji Slobodno srpski da prema podacima ove organizacije na Kosovu postoji 2.370 registrovanih narkomana, od kojih je pet odsto Srba. Međutim Bljakaj ističe da je u realnosti broj narkomana na Kosovu mnogo veći.

„Po novom konceptu Evropske unije, oni koji upotrebljavaju droge su u isto vreme zavisnici, kao i oni koji s vremena na vreme upotrebljavaju. Mi smatramo da je na teritoriji celog Kosova oko 35 000 narkomana, a među njima je 5.000 koji su zavisnici“. kaže Bljakaj.

Bljakaj naglašava da je zabrinjavajuće to što je starosna granica mladih koji počinju da koriste narkotike pomerena  sa 21 na 16 godina.

„Prema našim podacima iz 2008. godine starosna dob onih koji su počeli da upotrebljavaju drogu je 21,4 godine, starosti. Prošle godine to je palo na 16,2“, rekao je Bljakaj.

Prema podacima „Lavirinta“ na Kosovu su, samo od početka ove godine od predoziranja, odnosno prekomerne uptrebe narkotika, umrle četiri osobe.

“Najviše slučajeva predoziranja sa smrtim ishodom je bilo 2011. godine - 17 slučajeva Onda je krenulo lagano da pada. U 2017. godini je bilo devet, 2016. godine je bilo samo četiri. I to u samo jednom okruženju, u Gnjilanu. Mi smo pokušali da utvrdmo zašto se to desilo samo u Gnjilanu. Da li je bio heroin mešan sa nečim drugim, ne znamo, nismo uspeli da utvrdimo uzrok“, kazao je direktor Lavirinta.

Najviše narkomana je u većim gradovima. Prema njegovim saznjima u Prištini se najviše upotrebljavaju droge, zatim dolazi Prizren, a visoko treće mesto koje je do skoro držalo Gnjilane, sada zauzima Uroševac.

 

Dobra „saradnja“ srpskih i albanskih narkomana

 

Kad su sredine sa srpskom većinom u pitanju on je kazao da je najveći broj onih koji upotrebljavaju drogu iz Severne Mitrovice.

„Narkomani (Srbi i Albanci) su i ranije vrlo dobro sarađivali. Bilo je dosta Abanaca koji su išli u Severnu Mitrovicu i iz Severne Mitrovice u Južnu Mitrovicu i sarađivali su vrlo dobro. Tada je bio raj za kriminalce, ne samo srpskoj grupi kriminalaca nego, i iz južnog dela, pa i ostalih... Recimo slali su kanabis, odnosno marihuanu u Mitrovicu i dobijali su ekstazi iz Severne Mitrovice“, rekao je Bljakaj.

Kaže da je upotreba heroina na Kosovu opala, a da su marihuana i kokain droge koje se trenutno najviše upotrebljavaju na Kosovu. 

“Pre sedam godina heroin je bio droga koja je bila najviše zastupljena na Kosovu. Onda je krenuo pad heroina i počelo se sa ostalim drogama. Kanabis, odnosno marihuana je šire zastupljena,  na celom Kosovu, ne samo u urbanim, nego i u ruralnim sredinama. To nije fenomen samo na Kosovu, nego i u regionu, pa i šire. Ono što je  zabrinajvajuće je da odmah posle marihuane dolazi kokain“, kaže Bljakaj.

Naglašava da bi kompletno društvo, ali pre svega institucije, što pre morale da izrade i sprovode preventivne programe u cilju suzbijanja narkomanije kod mladih i istakao da nedostaje korordinacija institucija u prevenciji i borbi protiv narkomanije .  

Organizacija „Lavirint“ pored prevencije i lečenja, pruža i pomoć osobama  koje su zavisnici, a nemaju uslova za lečenje i odvikavanje od korišćenja droga. Bljakaj kaže da je trenutno 360 osoba u ovom centru  koje su u programu odvikavanja, dodajući da je od tog broja sedmoro Srba.  

„To je neka vrsta ambulante, dakle dnevna bolnica. Mi nismo tu 24 sata. Mi pružamo te dnevne medicinske usluge, dajemo lekove i ostalo. Prošle nedelje broj je bio 119 lica, ali kroz naš program prolazi njih 360. Neki su odustali od programa, neki su uspeli kompletno da završe terapiju“, rekao je Bljakaj.

 

Mali broj registrovanih alkoholičara na Kosovu, međutim...

 

Pored lečenja narkomanije „Lavirnit“ se bavi i lečenjem alkoholizma. Bljakaj je kazao da ova organizacija ima veoma mali boj registrovanih alkoholičara.

„Mi smo imali svega par slučajeva alkoholičara. Pokušali smo da dobijemo informacije iz ostalih javnih institucija, međutim izgleda da je mali broj koji se pojavljuje i u institucijama. Da li to znači da je mali broj alkoholičara i na terenu,  nisam baš siguran“, rekao je Bljakaj.

Bljakaj je apelovao na osobe koje koriste drogu da prestanu s tim ili da se za pomoć obrate ustanovama koje se bave lečenjem.

„Onima koji upotrebljavaju drogu poručujem - nikad nije kasno i ne znači jednom,  narkoman zauvek narkoman“, kaže Bljakaj, a za one koji nikad nisu probali drogu, upozorava:

„Uvek postoji prvi put, ali nekad je prvi put i poslednji put“, poručio je Safet Bljakaj u emisiji Slobodno srpski.

 


Komentari posetilaca