Borel ponovo pozvao Kosovo i Srbiju na spuštanje napetosti
27/06/2023 15:29|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 140 |
|

N1, Kim, 27.06.2023. - I Beograd i Priština moraju da urade sve što je u njihovoj moći da dovedu do spuštanja napetosti, ponovio je šef diplomatije EU Žozep Borel osnovni zaključak jučerašnjeg Saveta za spoljne poslove EU, uoči današnjeg susreta sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

“Obe strane moraju da deeskaliraju situaciju i pronađu put napred, na osnovu mape puta koji im je EU predložila prošle nedelje u Briselu,”rekao je Borelj, podsećajući na predlog kojim se traži povlačenje novoizabranih gradonačelnika iz kancelarija u četiri opštine na severu Kosova u kojima Srbi čine većinu stanovništva, povlačenje specijalne policije iz zgrada opština, uklanjanje barikada i hitno organizovanje vanrednih lokalnih izbora u te četiri opštine uz garantovano učešće predstavnika Srba.

On je naglasio da države članice „gube strpljenje“ kada su u pitanju odnosi Kosova i Srbije.

„Države članice se slažu da je stanje urgentno, gube strpljenje zbog situacije koja nastavlja da se pogoršava i zahtevaju hitne poteze,“ kategoričan je Borel.

Edi Rama, međutim, upozorava da pogoršanje odnosa između Beograda i Prištine može izazvati „razarajući efekat“ na ceo region.

„Svi događaji su povezani i ne možemo samo gledati svoju kuću i raditi samo svoje domaće zadatke bez obraćanja pažnje na to što se dešava oko nas i bez brige o razarajućim efektima koji dalje pogoršpanje situacije može izazvati, ne samo između kosova i Srbije, već u celom regionu,“ upozorio je Rama.

Premijer Albanije smatra da se do rešenja problema može doći dijalogom – ali da on traje neprekidno sve dok ne bude pronađeno rešenje.

„Nadam se da je ideja konferencije na najvišem nivou izazvati interesovanje, kako bi za sto dovela lidere obe strane sa njihovim timovima, ali i timovima EU i SAD i da im ne daju da izadju bez postizanja dogovora ili,u surpotnom,da snose sve posledice toga,što bi bilo veoma tužno za sve nas,” predložio je Rama.

ON je izrazio zadovoljstvo zbog puštanja na slobodu trojice kosovskih policajaca iz zatvora u centralnoj Srbiji i dodao da je „vreme za deeskalaciju“.

„Ne smemo da dozvolimo da ta situacija utice na region na loš nacin. Imamo mnogo stvari da uradimo, ali smo i uradili mnogo: imamo Berlinski proces, dosta smo napredovali na našu inicijativu i ne smemo pustiti da se sve to sruši kao kula od peska zbog apsurdnog razvija stiuacije do koje je došlo usled apsurdnih pretenzija,“ zaključio je Rama uoči sastanka sa Borelom.

Prethodno se Rama sastao i sa predsednicom EK Ursulom Fon Der Lajen.

 

 


Komentari posetilaca