Borel pozvao Kurtija i Vučića na hitan sastanak
22/06/2023 14:31|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 134 |
|

RTK, Kim, 22.06.2023. - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel putem objave na Tviteru saopštio je da je pozvao na hitan sastanak u Briselu kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi pronašli izlaz iz napete situacije.

On je rekao da je sastanak hitan kako bi se pronašao izlaz iz trenutne krize.

„Pozvao sam lidere Srbije i Kosova u Brisel na hitne sastanke kako bismo pronašli izlaz iz sadašnje krize. Potrebna nam je hitna deeskalacija i novi izbori na severu uz učešće kosovskih Srba. Ovo je primarno za region i EU“, napisao je Borel.

Održavanje sastanka nije bilo izvesno do poslednjeg trenutka, pošto premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić do poslednjeg trenutka nisu potvrdili učešće na sastanku.

Dok je Kurti u sredu uveče potvrdio da dolazi u Brisel na sastanak, Vučić to zvanično još nije učinio, iako se nezvanično saznaje da će se on zapravo danas pojaviti u Briselu.

Takođe nije izvesno da li će zajednički sastanak lidera biti održan.

Nije isključena mogućnost da njih dvojica imaju samo odvojene sastanke sa šefom evropske diplomatije i izbegnu zajednički sastanak.

Za EU je najvažniji dolazak lidera, kojim dokazuju spremnost da se angažuju na proširenju situacije na severu, nego sama forma sastanka.


Komentari posetilaca