Borelj: Srbima na Kosovu treba omogućiti da glasaju na referendumu
13/01/2022 14:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 281 |
|

RTV KIM, N1 Beograd, 13.01.2022. - Šef evropske diplomatije Đozep Borelj poručio je da Srbima na Kosovu treba omogućiti da ostvare svoje pravo glasa na referendumu o ustavnim promenama 16. januara.

„Razgovarao sam juče sa (premijerom Kosova) Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije (Aleksandrom Vučićem) u vezi sa organizovanjem glasanja na Kosovu za ustavni referendum koji se u nedelju održava u Srbiji. Glasanje se u prošlosti sprovodilo uz pomoć OEBS-a. Ljudima treba omogućiti da ostvare svoje pravo glasa“, naveo je Borelj na Tviteru.

Kosovski premijer Kurti saopštio je da je tokom razgovora sa Borelom, preneo stav da se na Kosovu ne može glasati na referendumu koji organizuje Srbija.

„U telefonskom razgovoru sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom, preneo sam naš stav: Srbi na Kosovu koji imaju dvojno državljanstvo mogu da glasaju na referendumu o Srbiji putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini“, napisao je Kurti na Tviteru.

Predsednik Vučić izjavio je juče da ga plaši da Priština za nedelju, kada je zakazano glasanje na referendumu o ustavnim promenama u Srbiji, sprema akciju, čime bi, kako je rekao, zabranili glasanje Srba.

On je uputio „molbu“ međunarodnoj zajednici da „obaveste“ Prištinu da poštuje sporazume, pogotovo Briselski sporazum.


Komentari posetilaca