Borhart: EULEX i ratni zločini
14/06/2013 10:51|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1666 |
|

Bernad Borhart, šef Misije EULEX obratio se javnosti povodom sve češćih napada na tu misiju zbog procesiranja ratnih zločina. 
 
Hajde da razjasnimo neke stvari. EULEX-ovi tužioci, kao i svi ostali kosovski tužioci, ne procesiraju predmete na osnovu politike. Oni procesiraju predmete na osnovu dokaza. Ponekad je to dovoljno da se sudije ubede u krivicu određenog okrivljenog; ponekad nije. Međutim, sve vreme, pretpostavka o nevinosti ostaje sve dok sud ne donese presudu.
 
Nemojmo mešati stvari.  Većina osumnjičenih za ratne zločine izvršene protiv kosovskih Albanaca tokom rata jesu kosovski Srbi, ili državljani Srbije. Ali oni više nisu na Kosovu. Sudstvo na Kosovu (uključujući EULEX) ne može da vodi istragu protiv navodnih izvršilaca, već isto ima nadležnost samo na Kosovu. Svi mi poštujemo zakone Kosova, a zakoni Kosova kažu da se nikome ne može suditi u odsustvu. Ako se navodni izvršioci nalaze van zemlje, malo je toga što možemo da uradimo osim da one informacije koje posedujemo podelimo sa tužilaštvima na drugim teritorijama. I mi to radimo.
 
Pređimo na stvar. Većina kosovskih Albanaca koji su osumnjičeni za ratne zločine iste su izvršili protiv svojih kosovskih Albanaca. I ti izvršioci su na Kosovu, pod nadležnošću Kosova. Ključno načelo vladavine prava jeste to da je svako jednak pred zakonom i da niko nije iznad zakona. To se dešava svuda u regionu: srpski tužilac za ratne zločine sudi Srbima u Srbiji, bosanska Posebna komora za ratne zločine sudi Bošnjacima u Bosni, hrvatsko Tužilaštvo za ratne zločine sudi Hrvatima u Hrvatskoj. I doći će dan kada će Kosovski sud suditi Kosovcima na Kosovu bez međunarodne podrške.
 
Govorimo o statistici. EULEX je od UNMIK-a nasledio 1200 predmeta ratnih zločina. Zatvorili smo ili odbacili (zbog nepostojanja dokaza) 500 tih predmeta. Pred kosovskim i EULEX-ovim tužiocima iz STK rešava se 300 predmeta. Pred Jedinicom za istragu ratnih zločina pri PK i EULEX-u rešava se 300 predmeta. Pregledali smo više od 800.000 strana u vezi sa ovim predmetima. Takođe, pokrenuli smo 51 nov predmet ratnih zločina, uključujući prvu istragu ikada u vezi sa delima seksualnog nasilja ili silovanja ocenjenim kao ratni zločini. Kosovski i EULEX-ovi tužioci trenutno istražuju 100 slučajeva ratnih zločina a u toku je 5 suđenja za ratne zločine. Ukupno, i na osnovu pravnog okvira Kosova, doneli smo presude u 15 predmeta ratnih zločina. Nešto manje od polovine istih (7) obuhvataju okrivljene koji su srpske etničke pripadnosti, a nešto više od polovine (8) obuhvataju okrivljene albanske etničke pripadnosti. Imamo dodatnih 13 naloga za hapšenje okrivljenih Srba, ali su oni van pravne nadležnosti Kosova.
U toku je 216 aktivnih predmeta o nestalim licima. Kroz terenske operacije i procenu koju je izvršila sudska medicina, uspeli smo da zajedno sa našim kosovskim kolegama ostatke preko 330 lica vratimo njihovim porodicama. Ovo je nešto što je veoma važno za porodice i ponosan sam što je EULEX uspeo da u tom pogledu da doprinos.
 
Govorimo o složenosti. Mnogi od ovih predmeta sada su skoro 15 godina stari i zahtevaju puno vremena za pripremu. Od pokretanja istrage do konačne presude može proći bezmalo 5 godina. Često ostane jako malo materijalnog dokaza, iako sudska medicina daje svoj doprinos kada je to moguće. Istina je da se u većini predmeta ratnih zločina proces oslanja na svedočenja svedoka. To je istina svuda u svetu: svedočenje svedoka je ključno za uspešno donošenje osuđujućih presuda za ratne zločine. Međutim, svedočenje svedoka je takođe veoma krhka stvar jer su svedoci videli traumatične događaje. Zbog toga su podložni zastrašivanju, bilo neposredno preko privatnih kontakata, bilo posredno, preko javnih izjava, posebno onih aktera koji to ne bi trebalo da rade. Mnogi od njih ćute godinama, posebno žene, koje su počele da iznose svoja iskustva oko silovanja kao ratnog zločina. Podržimo ih.
 
Govorimo o istini. Istina je ta da se zločini ponekad dešavaju u kontekstu rata. Istina je da narod Kosova može da napravi razliku između svoje borbe i ratnih zločina koji su izvršeni u njeno ime. Istina je da je narod Kosova taj koji daje informacije koje su osnov za dokaz protiv njihovih kosovskih sugrađana. Istina je da je ponekad teško suočiti se sa istinom. Međutim, istina je takođe da se pravda mora zadovoljiti i da se mora videti da se zadovoljava, posebno u svakom društvu koje želi da ugrabi svoje mesto među zajednicom naroda.
 
Govorimo o sećanju. Ja sam lično bio svedok očajnih ljudi koji su iz Prištine pristizali u Blace. Radio sam u kampu za izbeglice u okolini Skoplja i Tetova gledajući kako moji prijatelji i poznanici puze iz otrcanih šatora. Vratio sam se na Kosovo tri dana posle završetka rata i video sva razorena sela, gradove i domove. Razočaravajuće je i duboko frustrirajuće to da je tako malo izvršilaca do sada kažnjeno. Međutim, to nije izgovor za bilo kakav oproštaj, ignorisanje ili zaboravljanje drugih koji su izvršili ratne zločine!
 
Na kraju, govorimo o pravdi: EULEX će, sa svoje strane, nastaviti – zajedno sa svojim kosovskim partnerima – da ulaže napore u zadovoljavanje pravde za većinu potlačenih u društvu; da izvršioce, bez obzira na to ko su oni, izvede pred pravdom. Zato što je to ono što zakoni Kosova kažu – i zato što je to prava stvar za učiniti.
 
Izvor: Eulex 
Foto: Eulex 

Komentari posetilaca