Brezovica: Prva api komora na Kosovu
03/06/2019 13:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 589 |
|

RTK2, 03.06.2019. - Api komora, inhalacija vazduhom iz košnica, pomaže u lečenju mnogih, ali pre svega respiratornih oboljenja kod dece i odraslih. Pčelar Cvetko Veljković je na porodičnom imanju na Brezovici sagradio prvu api komoru na Kosovu.

Uz med i druge pčelinje proizvode, Veljkovići su učinili korak više i po uzoru na pčelare iz Slovenije na svom imanju napravili prvu api komoru na Kosovu. Ovo  mesto je stvoreno za opuštanje, a vazduh iz košnica pun je eteričnih ulja i drugih lekovitih svojstava koji doprinose zdravlju čitavog organizma. Api  komora izgleda kao drvena kućica izgrađena od prirodnih materijala u kojoj se nalaze 4 košnice sa preko 50 000 pčela. Inhaliranje se preporučuje dva puta dnevno od 15-20 minuta.

"Iz košnica se udiše pčelinji feromon, koji je i te kako povoljan za respiratorni sistem, posebno kod oboljenja astme i bronhitisa. Urađene su brojne svetske studije koje nisu pronašle nijednu kontraindikaciju kod ovog načina inhaliranja. Vazduh iz košnica je i te kako povoljan i za različite vrste alergija, pomaže kod migrena, pojačanog stresa, depresije i jačanje pre svega otpornosti organizma", tvrdi pčelar Cvetko Veljković.

Iako je ova vrsta tretmana još uvek nepoznanica, roditelji koji su čuli za lekovita dejstva api komore dovode decu kako bi im se poboljšalo zdravstveno stanje.

“Meni se ova inhalacija mnogo dopada, tata mi je rekao da je ovo zdravo da leči prehlade i ja sam već nekoliko puta dolazila ovde na inhalaciju i mnogo mi prija vazduh iz košnica", kaže devetogodišnja Lana.

"Ova inhalacija mi mnogo prija deluje umirujuće, daje mi snagu. Zanimljivo je jer je malo čudan osećaj ali je i lep. Preporučio bih svima da dođu i probaju”, svoje utiske nam je preneo i desetogodišnji Lazar.

Statistički podaci ukazuju na duži životni vek pčelara, a kada se zna da oni  tokom rada u pčelinjaku udišu isparenja  iz košnice, ne sumnjamo da je takav način lečenja dobar izbor.

 


Komentari posetilaca