Brisel: uskoro razmena oficira za vezu?
31/05/2013 18:09|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 874 |
|

Timovi Beograda i Prištine za primenu briselskog sporazuma dogovorili su razmenu oficira za vezu, koja bi najverovatnije trebalo da se dogodi 17. juna, saznaje Tanjug. 
 
Dvodnevni razgovori timova Beograda i Prištine o impementaciji sporazuma od 19. aprila, kao i o pitanjima vezanim za struju, telekomunikacije, sudstvo i policiju, završeni su danas oko 4,30 časova.
 
Prema Tanjugovim saznanjima, razmena oficira za vezu trebalo bi, prema akcionom planu, da bude obavljena do sredine juna, a kao datum kada bi do razmene moglo da dođe pominje se 17. jun. 
 
Kada je reč o pitanjima koja se tiču telekomunikacija i struje, razgovori će biti nastavljeni, najverovatnije sledeće nedelje. 
 
Beogradski tim za implementaciju briselskog sporazuma na čelu sa Aleksandrom Vulinom ušao je u zgradu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) jutros oko 10 sati, dok je Dejan Pavićević, koji predvodi ekspertsku grupu za energiju i telekomunikacije stigao pola sata kasnije. 
 
Pored njih dvojice, u razgovorima učestvuju savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić, ministar pravde Nikola Selaković, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović i dva visoka funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, pomoćnik ministra Mladen Kuribak i zamenik direktora policije Branislav Mitrović. 
 
Niko iz beogradskog tima nije ni juče, ni jutros želeo da govori o toku dijaloga, dok šefica prištinske delegacije Edita Tahiri kaže da je juče postignut izvestan napredak u vezi sa nekim pitanjima. 
 
- Juče smo imali veoma naporan dan i razgovarali smo na dva nivoa: o implementaciji briselskog sporazuma i o električnoj energiji i telekomunikacijama, rekla je Tahiri Tanjugu pre početka razgovora, ulazeći u sedište EEAS, i dodala da su radne grupe napredovale u približavanju stavova. 
 
- Ne mogu da kažem da li ćemo postići konkretan dogovor, ali se nadam da ćemo do kraja dana prevazići razlike, izjavila je ona. 
 
Kao i juče, današnji dijalog započeo je bilateralnim susretom direktora Evropske službe za spoljne poslove za Zapadni Balkan Fernanda Ðentilinija sa članovima oba tima, a nastaviće se direktnim razgovorima radnih grupa za svaku oblast posebno. 
 
Izvor: Tanjug 
 
 

Komentari posetilaca