Budimir Ničić: Na Kosovu je i dalje opasno biti novinar
03/05/2020 14:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 510 |
|

RTK2, 03.05.2020. - Kosovo je mesto gde je i dalje opasno biti novinar, ocenio je povodom Svetskog dana slobode medija predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić. Gentijana Begoli Pusina predsednica Udruženja novinara na Kosovu ističe da se kosovski novinar danas bori za svoju egzistenciju zbog smanjenja plate i dobijanja otkaza.

 

Iako je broj napada na novinare ove godine manji zabrinjava podatak što je većina tih napada i dalje nerasvetljena, kaže Budimir Ničić i dodaje da to šalje lošu poruku i na neki način daje zaleno svetlo potencijalnim napadačima.

 

“Ovu godinu, od prošlog 3. maja do danas ćemo pamtiti po hapšenju kolegenice Tanje Lazarević, zbog navodnog kršenja mera ograničenog kretanja, iako te mere za novinare ne važe, zatim po prebijanju direktora TV Puls usred bela dana u Severnoj Mitrovici, po prebijanju novinara Gazete Blic, takođe u Severnoj Mitrovici, po uznemiravanju i ometanju naših kolega sa TV Kim u obavljanju svog posla u selu Kuzmin kod Kosova Polja i sva ova četiri slučaja, ovi napadi dogodili su se u poslednjih mesec i po dana i to nam pokazuje da novinari na Kosovu nisu slobodni”, rekao je Ničić.

 

Predsednica Udruženja novinara Kosova Gentijana Begoli Pustina ističe da se novinari suočavaju sa velikim problemima i ozbiljnim izazovima.Dok se naše kolege iz čitavog sveta fokusiraju samo pandemiju Kovida 19, novinari na Kosovu imaju i težinu izveštavanja u vrlo osetljivoj političkoj situaciji.

 

“Novinar na Kosovu danas je direktno u ratu sa pandemijom, izveštavajući tačno u skladu sa etikom i bez izazivanja panike. Suočen sa zabrinutošću da li će narednog meseca doći do smanjenja plata. A iznad svega, radi u anksioznosti, da li će narednog meseca biti angažovan ili otpušten. Trenutno na Kosovu postoje novinari kojima su plate smanjene, a postoje i oni kojima je ugovor o radu nezakonito raskinut, a među njima su i dve trudnice”. Čak i ove godine, naše kolege suočene su s psovkama, uvredama, linčovanjem, verbalnim pretnjama, pa čak i fizičkim napadom”, rekla je Begoli Pustina.

 

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu je povodom Svetskog dana slobode medija poručio da su novinari, koji imaju ključnu ulogu u informisanju javnosti pod velikim stresom i naporom, te da kao društvo moramo biti nepokolebivi u podržavanju vrednosti koje štite slobodno i nesmetano obavljanje novinarske profesije.

 

“Nažalost, od izbijanja pandemije “COVID-19” i uvođenja  hitnih zdravstvenih mera zabeleženo je sedam slučajeva pretnje i napada na medijske radnike i novinare. Zabrinuti smo za svaki od ovih slučajeva. Naša misija će i dalje nastaviti da prati svaki pojedini slučaj da bi videli kako se zaista sa njima postupa i da li su zaista kažnjeni. Zabrinuti smo jer ovi napadi krše ne samo prava pojedinih novinara, već i prete da ograniče slobodu medija i slobodu izražavanja u društvu. Ovi slučajevi ugrožavaju različitost mišljenja i pluralizam. Ovo su preduslovi za transparentnost, javnu raspravu i zaista demokratsko društvo”, rekao je Bratu.

 

Bratu je pozvao pravosudne institucije da identifikuju i kazne odgovorne i obezbede sigurnije okruženje za bavljenje novinarstvom na Kosovu. S druge strane, novinarima je poručio da preuzmu moć koju poseduju u pogledu informacija i ponašaju se odgovorno.

 

“Nedavno smo bili svedoci slučajeva gde su prekršeni objektivni i profesionalni standardi izveštavanja. Naša Misija je kritikovala ove povrede prava na privatnost pojedinaca, jer je zaista nekoliko medija objavilo imena osoba kojima je bilo naređeno da budu u karantinu ili je bilo sumnje da su se zarazile virusom “COVID-19”, istakao je Bratu.

 

Predsednica Udruženja novinara Kosova ističe da se oni svakodnevno zalažu za slobodno novinarstvo, za poštovanje rodne ravnopravnosti po pitanju zapošljavanja na vodećim mestima u medijima i meritokratiju.

 

“U ratu s novinarima niko nije pobedio, to smo već rekli nekoliko puta. Dakle, pobeda je uvek bila i uvek će biti na strani onih koji upozoravaju na nepravilnosti, na strani onih koji prijavljuju zlostavljanja, kriminal i korupciju. Pobednici su oni koji se bore protiv nepotizma, koji otkrivaju obmanu i ne dozvoljavaju da se potisne sloboda mišljenja i govora. Dakle, mi smo pobednici, i da, bez sumnje, zajedno ćemo uspeti”, rekla je Begoli Pustina.

 

Budimir Ničić ukazuje na težak finansijski položaj srpskih medija na Kosovu, navodeći da većina njih zavisi od projekta. Pored finasijskih, Ničić navodi i probleme u radu.

 

“Oni se i dalje odnose na to da im je često ograničen pristup informacijama od javnog značaja, poseban je problem ponašanje srpskih političara, odnosno predstavnika kako lokalnih tako i centralnih institucija, mislim konkretno na ljude iz Srpske liste, koji u potpunosti ignorišu većinu medija”, dodaje Ničić.

 

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić ponovo je ukazao na sedamnaest nerasvetljenih slučajeva ubijenih i kidnapovanih novinara od 1998. do 2005.godine, pozivajući institucije da rade na njihovom rasvetljavanju.

 


Komentari posetilaca