Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
19/04/2021 14:07|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 649 |
|


Slobodno srpski, 19.04.2021. - Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.

“Ovo pitanje se nadovezuje sa pitanjem suočavanja sa prošlošću i teško je da se ide napred, ako se ne suočimo sa prošlošću koju smo imali. Dijalog je počeo na način na koji je počeo, nakon toga je prenet kao politički dijalog i tek sada se stvorila mogućnost da pitanje nestalih lica uđe kao deo dijaloga. Pitanje nestalih lica je ljudsko pitanje, ali u isto vreme ne možemo da negiramo činjenicu da su ova lica nestala zbog političke situacije, dakle, to je čini i političkim pitanjem u tom elementu, ali tretiranje pitanja nestalih lica treba naravno da bude humano”.

 

Saranda Bogujevci, koja je bila u grupi ljudi na koju su 1999. godine u Podujevu pucali pripadnici rezervnog sastava policije „Škorpioni“, veruje u pomirenje i normalizaciju odnosa između Srba i Albanaca, ali ističe da je to proces koji će dugo da traje.

 

“To je pitanje koje iziskuje vreme i bez suočavanja sa prošlošću teško da možemo da idemo napred, tako da je važno da radimo na tome. Veoma je važno šta ostavljamo za budućnost i za mlade i veoma je važno da oni prođu ove procese, da stvorimo mogućnosti da ispune potrebe i zahtevi koje imaju članovi porodica nestalih. Time ćemo stvoriti jedno olakšanje i za njih, a posebno mislim da imamo obavezu prema našoj omladini, dakle da stvorimo jednu bolju budućnost za njih”.

 

Govoreći o Srpskoj listi i njenom učešću u kosovskom parlamentu, Bogujevci smatra da njeni predstavnici nisu u prethodnim mandatima u dovoljnoj meri zastupali interese građana.

 

 

“Na osnovu mog iskustva, sada je ovo moj treći mandat i iskreno mi je žao što smo imali razna angažovanja bilo preko komisija ili drugih formi u Skupštini, gde smo imali i deo za srpsku zajednicu na Kosovu, a nismo imali Srpsku listu angažovanu tu”.

 

Potpredsednica Skupštine Kosova očekuje da Srpska lista promeni pristup i bude aktivnija u predstavljanju i rešavanju problema svih građana Kosova, a posebno Srba na Kosovu.

 

“Verujem da zato što se i poziva na predstavljanje srpske zajednice, da će ona u stvari biti aktivnija na tretiranju problema građana Kosova. Do sada nisam videla taj deo i nadam se da će biti manje fokusa na interese Beograda, a više na interese zajednice unutar Kosova, što mislim da je veoma važno. Iskreno, mislim da je značajno da postoji fokus na srpsku zajednicu, ali i na ostale zajednice u zemlji i tretiranje interesa i potreba koje imaju”, rekla je u emisiji Slobodno srpski potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci.

 


Komentari posetilaca