Carić: Srbija na radaru američkih investitora
20/05/2013 13:03|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 757 |
|

Član Ekonomskog saveta premijera Ivice Dačića i predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić ocenio je da je poseta delegacije Srbije SAD bila izuzetno uspešna Član Ekonomskog saveta premijera Ivice Dačića i predsednik Izvršnog odbora Erste banke 

Slavko Carić ocenio je da je upravo završena poseta premijera i poslovne delegacije Srbije  Sjedinjenim Američkim Državama bila izuzetno uspešna i da je Srbija postavljena "na radar"  investitora. 
"Srbija se postavlja, kako to Amerikanci vole da kažu, na radarski ekran investitora, koji se  nalaze sa ove strane Atlantika i ono što očekujemo jeste da vidimo sve veći broj investitora  koji dolaze u Srbiju. Ali to je bitno i politički zato što veće investicije u Srbiji znače da Srbija  postaje bitnija za Ameriku," rekao je Carić, koji je bio u u sastavu srpske poslovne delegcije. Prema njegovim rečima, dobar deo investitora sa kojima su se sreli je već prisutan u Srbiji ali  su ovom prilikom pokazali spremnost da povećaju svoje investicije zato što vide da je Srbija  "zemlja koja želi i hoće da primi investicije iz Amerike."
Carić je za Glas Amerike rekao da je u Vašingtonu proteklih dana imao i "neke privatne  kontakte sa kongresmenima i zvaničnicima administracije" i ocenuje da se klima i odnos  prema Srbiji menjaju. 
"Jednostavno ljudi vide da je Srbija zemlja gde žive normalni ljudi, koji žele da žive bolje i  da ulažu u svoju budućnost. Sve više vidim dobru volju i dobru energiju koja se širi ovde u  Vašingtonu prema Srbiji", rekao je Carić. 
Na pitanje kako procenjuje dalje mogućnosti ekonomske saradnje izmeĎu SAD i Srbije, on je  rekao da SAD nisu najveći, već peti ili šesti po redu investitor u Srbiji ali da su američke  korporacije koje rade u našoj zemlji dobri ambasadori i za druge investitore koji žele da doĎu u Srbiju.
Srbiji su potrebne strane investicije i ono što Amerika ima, odnosno razvijena industrija,  posebno industrija usluga i razvijeni brendovi koji Srbiji mogu da pomognu da postane  regionalni centrar, napomenuo je on. 
"Srbija nije samo tržište za sebe; Srbija je otvorena prema mnogim zemljama - ima  izvanredne trgovinske sporazume sa EU, sa Rusijom, sa Kinom, sa Turskom, tako da sva  proizvodnja i svi servisi koji se proizvode u Srbiji imaju mnogo, mnogo veće tržište nego što je sama Srbija", zaključio je Carić.
 

Komentari posetilaca