Čekajući novu kosovsku Vladu
14/08/2014 21:29|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1468 |
|

Čaglavica, 14.08.2014 - Novi parlamentarni  izbori na Kosovu nikome ne odgovaraju u ovom trenutku, a kada bi se održali, ne bi mnogo promenili političku scenu Kosova, poručili su učesnici debate na temu “Čekajući novu kosovsku vladu”, koja je održana u medija centru u Čaglavici.

 Građanska inicijativa Srpska će nastaviti da bude faktor stabilnosti na Kosovu, štitiće prvenstveno interese srpskog naroda, podržaće premijera koji obezbedi skupštinsku većinu  i zahtevaće da se svi zločinci izvedu pred lice pravde, bilo kom narodu da pripadaju, rekao je u Čaglavici, gradonačelnik Branimir Stojanović.  Stojanović je takođe pozdravio najnovija hapšenja islamskih ekstremista, naglašavajući da njihovo postojanje na Kosovu pokazuje da stabilnost još uvek nije na zavidnom nivou.

“ Mi ćemo svakako biti faktor stabilnosti i nećemo voditi bilo kakvu populističku politiku ili politiku koja će imati za cilj da nanese štetu nekom drugom, ali ćemo vrlo jasno definisati naše interese, vrlo ćemo jasno definisati šta je to što je crvena linija u samim tim pregovorima oko neke buduće vlade, šta je to što mora da se desi da bismo mi bili partner za kreiranje neke nove  vlasti”, poručio je gradonačelnik Gračanice u ime Građanske inicijative “Srpska”.

  Predsednik Progresvne demokratske partije, koja u novom sazivu kosovskog parlamenta ima jednog poslanika, Nenad Rašić, smatra da Srbi ne bi trebalo da budu odlučujući faktor u formiranju nove Vlade Kosova zbog najnovije političke situacije i mogućih posledica po Srbe koji žive u mestima u kojima nisu većina. Rašić kaže da nije dobro što je sada sve u rukama Ustavnog suda, jer članovi na koje se pozivaju dva suprotstavljenja politička bloka kosovskih Albanaca nisu dovoljno jasni i dodaje:

“Ja sam i ranije to govorio da je na našoj političkoj sceni, nažalost, došlo do tog odvajanja političkih struktura, a pre svega mislim na albanske političke strukture zato što su one najodgovornije. Baš zbog toga što su većina, one bi morale da ponesu i najveću odgovornost oko stvaranja novih institucija, ali one su napravile jednu bunkerizaciju, kako sam to figurativno nazvao, odnosno svako je u svom nekom aspektu, u svom ćošku zauzeo poziciju i  ne pomera se sa te pozicije.”

Politički analitičar, Beljulj Bećaj kaže da je neizvesno kako će izgledati buduća vlada, ali da na Kosovu političari vode računa o svojim interesima i o interesima svojih partija, dok o građanima, na koje se svi pozivaju pre izbora, malo ko razmišlja. Bećaj takođe smatra da posle formiranja nove vlade treba preispitati način pregovora u Briselu, kao i dosadašnje sporazume, koji po njegovom mišljenju nisu uvek bili u korist građana, a kao glavne razloge  trenutne političke krize, vidi  neprofesionalizam i nepoverenje.

“ Pozicija ne veruje opoziciji, čak i unutar pozicije i opozicije, ne veruju u svojim postupcima koje preduzimaju. Albanci, naravno, ne veruju Srbima, Srbi, naravno, ne veruju Albancima. Politički akteri, mada ne kažu javno, ali sve manje veruju međunarodnom faktoru, a međunarodni faktor, mada javno ne kaže, ne veruje više skoro nikome na Kosovu. I onda, zašto čekamo? Čekamo zbog činjenice da svi ovi koje sam spomenuo, a koji su akteri različitog nivoa, traže određenu vrstu sigurnosti, a nažalost, jedina sigurnost za sve njih, budući da nema poverenja, jeste vlast”, zaključuje Bećaj.

 Iako Građanska inicijativa srpska ima devet poslanika u Skupštini Kosova, a Progresivna demokratska stranka jednog, budući premijer kosovske vlade nema zakonsku obavezu da u vladu pozove predstavnike te dve liste, zaključili su učesnici debate, koju je organizovala Produkcija New press iz Čaglavice, uz podršku Kancelarije za zajednice Vlade Kosova.  

 

 


Komentari posetilaca